Naleśniki to jedno z tych dań, któremu nikt się nie oprze! Z takie z nadzieniem z serka mascarpone i borówek to prawdziwy rarytas. Przepisem podzieliła się Sylwia Ładyga, uczestniczka kulinarnego show „MasterChef”, autorka bloga „Ostra na słodko”.
Składniki na malinowe naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 szklanka mleka
- 1/4 szklanki syropu malinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju
Składniki na nadzienie
- 300 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 150 g borówek
Wykonanie
Wszystkie składniki na naleśniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy.
Smażymy średniej wielkości naleśniki, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Nadzienie. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem (w razie potrzeby dodatkowo dosładzamy).
Naleśniki smarujemy po całości serkiem i obficie posypujemy borówkami. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Wideo