Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Tarta migdałowo-kokosowa z galaretką malinową, mascarpone i jeżynami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Tarta migdałowo-kokosowa z galaretką malinową, mascarpone i jeżynami. Zobaczcie przepis!
Tarta migdałowo-kokosowa z galaretką malinową, mascarpone i jeżynami. Zobaczcie przepis! Fot. Stanisław Romek
Maliny, mascarpone, jeżyny, migdały i kokos! To przepis na tartę idealną! Godzina pracy (plus chłodzenie) i można oddawać się kulinarnej rozpuście!

Tarty od kilku ładnych lat goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego – kruche ciasto, do tego pyszne nadzienie i dodatki i rewelacyjny deser gotowy! Zobaczcie przepis naszych Czytelników, Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje na rewelacyjna tartę!

Składniki na ciasto (forma do tarty 25 cm)

  • 200 g migdałów
  • 80 g kokosa
  • 1 żółtko
  • 75 g masła
  • 35 g cukru

Składniki na galaretkę malinową:

  • 400 g malin
  • 3 kopiate łyżeczki cukru pudru
  • 20 ml wody
  • 6 g żelatyny

Składniki na masę:

  • 125 g śmietanki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 20 ml wody
  • 4 g żelatyny
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Składniki na masę żelową:
100 ml wrzącej wody
5 g żelatyny + 15 ml wody
sok z 1/4 cytryny
15 g cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo

  • 500 g jeżyn i kilka listków mięty do dekoracji

Wykonanie
Ciasto. Do blendera wrzucamy migdały razem z cukrem i blendujemy na piasek. Następnie wrzucamy wiórka kokosowe i jeszcze chwilę blendujemy. Kiedy migdały, wiórka i cukier stworzą jednolitą mieszankę (przy przecieraniu jej między palcami będą wyczuwalne grudki jak przy przesiewaniu piasku) wysypujemy ją na stolnicę, dodajemy zimne masło (najlepiej zetrzeć na tarce na dużych oczkach) oraz żółtko i wszystko zagniatamy do momentu połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.
Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim formę. Widelcem nakłuwamy wyklejone ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni (bez termoobiegu). Ciasto pieczemy ok. 20 minut, a następnie wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia.
Galaretka malinowa. Kolejnym krokiem będzie galaretka. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Maliny blendujemy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze moment blendujemy. Wkładamy na 15 minut do lodówki aż maliny delikatnie stężeją, a następnie wykładamy je na spód tarty. Wkładamy do lodówki i zostawiamy (ok. godziny) aż galaretka nam stężeje.
Masa serowa. Kiedy galaretka stężeje bierzemy się za masę serową. Ubijamy śmietankę na sztywno. Następnie dodajemy cukier i serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy na małych obrotach aż się wszystko połączy. W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Po rozpuszczeniu dodajemy ją do masy i momencik miksujemy aby się wszystko połączyło. Masę serową wykładany na galaretkę, wyrównujemy i układamy na niej jeżyny. Następnie wkładamy do lodówki i bierzemy się za masę żelową (żelkę).
Żelka. Żelatynę rozpuszczamy w 15 ml gorącej wody, a następnie łączymy z wrzątkiem, z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy aż cukier się rozpuści i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy przygotowana żelka wystygnie (będzie płynna) wyciągamy tartę z lodówki i pędzelkiem smarujemy po całej powierzchni naszej tarty aby skropić wszystkie jeżyny. Wstawiamy tartę do lodówki na godzinę i ponownie smarujemy owoce żelką. Znów wkładamy do lodówki na godzinę i po tym czasie tarta jest gotowa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska