Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką to pomysł na pyszny deser do popołudniowej kawy. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Kośmider.
Składniki na blaszkę o wymiarach 20x30 cm
Ciasto półkruche:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Nadzienie rabarbarowe:
- 1 łyżka masła
- 1 kg rabarbaru
- cukier
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 115 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 100 g masła
Wykonanie
Ciasto półkruche:
W misce wymieszać mąkę cukier, sól. Dodać masło i za pomocą rąk połączyć składniki. Na koniec dodać jajko i śmietanę, wyrobić ciasto.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm i położyć na papier, brzegi blaszki wylepić ciastem na wysokość około 2 cm.
Nakłuć ciasto widelcem i odstawić do zamrażalki na około pół godziny. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 15-20 minut.
Nadzienie rabarbarowe:
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki, przesmażyć na patelni na maśle, dodać cukier i cynamon.
Kruszonka:
W misce wymieszać cukier i mąkę, w rondelku rozpuścić masło, lekko przestudzić, dodać do suchych składników. Wymieszać palcami, aby powstały “grudki”.
Na ostudzony spód ciasta wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 15-20 minut.
