Desery z truskawkami. Sezon na truskawki w pełni, dlatego warto sięgać po nie często. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko", na truskawki zapiekane pod kokosowymi ciasteczkami.
Składnik na 2 formy do zapiekania lub małe naczynie żaroodporne
- 400 g truskawek
- 30 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasteczka
- 50 g mąki pszennej
- 25 g zmielonych migdałów
- 25 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g masła
- 40 g śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- kokos, migdały
Wykonanie
Oczyszczone truskawki (duże kroimy na pół ) zasypujemy 30 g cukru oraz mąką, mieszamy, wkładamy do naczynia do zapiekania.
Ciasteczka. Mąką bardzo dokładnie siekamy z masłem, cukrami, mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodajemy 3/4 śmietany i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5-7 mm cm i za pomocą kieliszka wycinamy okręgi.
Układamy na przygotowanych owocach, smarujemy delikatnie resztą śmietany i posypujemy kokosem oraz posiekanymi (obranymi ze skórki) migdałami.
Wkładamy do nagrzanego na 170 stopni (z termoobiegiem) piekarnika na ok. 25 minut.
Uwaga!
Jeśli zobaczymy, że kokos za bardzo się rumieni górę przykrywamy folią.
Podajemy z lodami lub bitą śmietaną!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?