Desery. Ciasto ucierane z truskawkami, jabłkami i kruszoną [PRZEPIS]

mad
Ciasto ucierane z truskawkami, jabłkami i kruszoną. Zobaczcie przepis.
Ciasto ucierane z truskawkami, jabłkami i kruszoną. Zobaczcie przepis. Fot. Joanna Tokarz
Ciasta z truskawkami od lat cieszą się niezwykłą popularnością w naszych domach. Nic dziwnego – uwielbiamy truskawki w każdej postaci. Proponujemy Wam pyszne ciasto z truskawkami w roli głównej.

Ciasto ucierane z budyniem, truskawkami, jabłkami i kruszoną – przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki na tortownicę o średnicy 24-26cm

  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki tortowej
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek mleka
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu + 2 łyżeczki mąki
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 100 g rodzynek
  • 1 jabłko
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • około 40 małych truskawek
  • cukier puder do posypania

Składniki na kruszonkę:

  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru kryształu
  • 20 dag mąki pszennej

Wykonanie
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Przelewamy do miksera, dodajemy mleko oraz cukier puder. Mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy po jednym jajku.
Składniki suche: mąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy. Dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Na końcu wlewamy kilka kropel olejku waniliowego.
Z przygotowanego ciasta odlewamy około 1/3, dodajemy do niej kakao, mieszamy. Do pozostałych 2/3 dodajemy rodzynki. Na wyłożoną papierem tortownicę wylewamy najpierw ciasto ciemne i wyrównujemy. Na to nakładamy ciasto jasne z rodzynkami.
Jabłko obieramy, usuwamy środek i dzielimy na ok. 16 części. Do miski wsypujemy mąkę i cynamon, wrzucamy jabłka i mieszamy, tak by się delikatnie "oblepiły". Nadmiar mąki zdmuchujemy.
Podobnie robimy z truskawkami. Owoce układamy obok siebie, wbijając je lekko w ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
Kruszonkę przygotowujemy po włożeniu ciasta do piekarnika. Składniki zagniatamy ze sobą i wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Wyciągamy, ścieramy na grubych oczkach tarki, po czym rozłożone na folii spożywczej ponownie wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Kruszonką posypujemy podpieczone wcześniej ciasto. Pieczemy kolejne 30 minut. Możemy sprawdzić wykałaczką, jeśli nie jest mokra, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Uważajmy tylko, by nie natrafić na owoc, bo wtedy się nie wyznamy. Wyciągamy, studzimy i podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Kreatywność zależna od płci? Zobacz wyniki badania

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie