MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Torcik rabarbarowo-truskawkowy z galaretką [PRZEPIS]

mad
Torcik rabarbarowo-truskawkowy z galaretką. Zobaczcie przepis.
Torcik rabarbarowo-truskawkowy z galaretką. Zobaczcie przepis. Fot. Joanna Tokarz
Desery z truskawkami to niebo w gębie. A torcik truskawkowo-rabarbarowy to prawdziwy rarytas. Zobaczcie przepis!

Truskawki i rabarbar to smaki późnej wiosny i wczesnego lata. Co z nich zrobić? Torcik truskawkowo-rabarbarowy to pomysł na pyszny deser naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki na biszkopt (tortownica 26 cm)

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 1 (płaska) łyżka kakao
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej do wysmarowania dna tortownicy

Składniki na krem:

  • 8 długich łodyżek rabarbaru obranego ze skórki
  • około 0,5 kg mrożonych truskawek
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 kubek (330 g) śmietany 30%
  • 1 opakowanie śmietanfixu

Składniki na galaretkę

  • 0.5l syropu z odcedzonych truskawek i rabarbaru (jeśli jest mniej dolać troszkę wody)
  • 1 galaretka poziomkowa lub truskawkowa

Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesiane przez siteczko mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Połowę masy odlewamy, a do pozostałej dodajemy łyżkę kakaa i ponownie mieszamy. Dno tortownicy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Biszkopt nalewamy na przemian zaczynając od środka. Raz ciemny- raz jasny aż do całkowitego rozlania. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, ok. 30 minut.
Upieczony wykładamy do góry dnem, zniknie nam wtedy wybrzuszenie powstałe w trakcie pieczenia. Przestudzony przekrawamy na pół.

Obrany rabarbar kroimy na 1 cm kawałki, dodajemy mrożone truskawki. Całość zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie, kiedy owoce puszczą trochę soku, stawiamy na małym ogniu i mieszamy co jakiś czas aż do zagotowania. Gotujemy około 3 minut. Owoce przecedzamy przez sitko, a nadmiar syropu wytworzonego w trakcie gotowania pozostawiamy do późniejszego wykorzystania. Do odcedzonych owoców dodajemy dwie galaretki truskawkowe i energicznie mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Śmietankę 30% ubijamy z dodatkiem śmietanfixu. Do sztywnej dodajemy po odrobinie przestudzony mus owocowy. Delikatnie łączymy całość. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki pilnując, by nie stężał, bo ciężko będzie go rozsmarować.

Pierwszą część biszkoptu wkładamy z powrotem do tortownicy. Wylewamy połowę kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i resztą masy.
Pozostawiony wcześniej syrop z owoców stawiamy na małym ogniu. Powinno go być ok 0.5l - jeśli jest mniej dolewamy wody. Gotujemy, wsypujemy galaretkę poziomkową lub truskawkową i mieszamy, by proszek całkowicie się rozpuścił. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie polewamy wierzch torcika. Ciasto najlepiej schłodzić około 3 godzin w lodówce.
Jeśli ciasto jest dla nas za kwaśne możemy śmiało na wierzch galaretki dać kleksy bitej śmietany.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska