Pierogi z truskawkami – przepis. Sezon na truskawki trwa krótko, dlatego warto sięgać po te pyszne owoce jak najczęściej. Nasza Czytelniczka Andżelika Knop proponuje czekoladowe pierogi z truskawkami. Palce lizać!
Składniki ciasto
- 25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki prawdziwego kakao
- ok. pół szklanki letniej, przegotowanej wody
- szczypta soli
Dodatkowo
- 40 dag truskawek
- 20 dag twarożku homogenizowanego naturalnego
- łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Wykonanie
Mąkę i kakao przesiać do miski (chyba że ktoś ma stolnicę, wtedy można pominąć miskę), dodać sól i stopniowo dolewać wodę, cały czas zagniatając ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne.
Gdy już uzyskamy porządny efekt, podzielić je na trzy części. Każdą z nich rozwałkować na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka lub innego okrągłego naczynia wycinać pierożki.
Truskawki umyć, obrać i pokroić na małe kawałeczki. Do miski przełożyć serek, dodać do niego truskawki i cukier. Dokładnie wymieszać. Wykrojone pierożki napełniać nadzieniem serowo-truskawkowym i dokładnie sklejać. Można sobie pomóc tutaj widelcem, albo samemu tworzyć artystyczne falbanki pierogów. Gotować, wrzucając je na wrzącą wodę. Czekać, aż wypłyną na wierzch, następnie muszą pogotować się jeszcze ok. 2 minut.
Po tym czasie wyciągnąć pierogi, ułożyć je na talerzu, tak aby się nie posklejały. Podawać ze świeżymi truskawkami.
