https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami. Prosty i pyszny [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami. Zobaczcie przepis.
Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami. Zobaczcie przepis. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska
Mascarpone i truskawki to połączenie idealne! Zobaczcie przepis na pyszny deser!

Deser z mascarpone, truskawkami i herbatnikami to propozycja małego „co nieco” naszej Czytelniczki Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej.

Składniki na ok. 5 porcji: 

  • 500 g mascarpone 
  • 400 g truskawek 
  • 2 żółtka 
  • 4 łyżki cukru pudru (właściwie to ilość według uznania) 
  • 80 g herbatników 
  • mięta do przybrania 

 
Wykonanie
Jajka umyć i przelać wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do misy miksera dać żółtka i cukier i ucierać do białości. Dodać mascarpone i wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Do pucharków włożyć pokruszone herbatniki, następnie porcję kremu i umyte i pokrojone w cząstki truskawki. Przystroić listkami mięty. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska