Miękkie, wilgotne w środku i obłędnie dobre. Zobaczcie przepis na najlepsze ciasto marchewkowe z dodatkiem czekolady i bakalii. Przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki
- 200 g cukru kryształu
- 150 ml oleju
- 3 jajka
- 250 g startej marchewki
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- łyżka kakao
- łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek
- cukier puder
Wykonanie
Jajka zmiksować z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodać startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszaną masę połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodać szczyptę soli.
Boki tortownicy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez ok. 70 minut. Posypać cukrem pudrem.
