Kto z nas nie lubi serników? Ten klasyczny, na ciemnym spodzie doskonale pasuje do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Składniki na blaszkę 24x36cm
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g masła 82%
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 i ½ kg półtłustego sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego
- 5 jajek
- 2 białka
- 200 g masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
- ½ opakowania budyniu śmietankowego
Wykonanie:
1. Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy kawałki masła, żółtka, śmietanę i kakao. Wszystko siekamy i zagniatamy. Dzielimy na dwie nierówne części. Schładzamy przez godzinę w zamrażarce. Później jedną- większą ścieramy na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia formę i podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
2. Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy trzykrotnie zmielony twaróg oraz ½ opakowania budyniu. Wszystkie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód kakaowy.
3. Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch masy serowej. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Studzimy sernik najlepiej przez całą noc, nie wyciągając go z formy.
