Przepisem na domowe babeczki podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
Dodatkowo
- ½ l mleka 3,2%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 kostka masła
- ½ kostki margaryny Kasi
- 50 gr spirytusu
- ½ litra marmoladki różanej
- owoce sezonowe według uznania
Wykonanie
Ciasto zarobić i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim foremki. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Z mleka, mąki, cukru, jajka i żółtek ugotować budyń, pozostawić do wystudzenia.
Masło i margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Kiedy masa jest już pulchna i utarta dolać spirytus.
Do upieczonych babeczek włożyć po łyżeczce marmoladki, następnie udekorować masą.
Na babeczki ułożyć owoce według uznania.

Wideo