https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Ciasto ucierane z truskawkami. Proste i pyszne [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ciasto ucierane z truskawkami. Proste i pyszne  - zobaczcie przepis!
Ciasto ucierane z truskawkami. Proste i pyszne - zobaczcie przepis! Fot. Iwona Borowiec
Sezon na truskawki w pełni! Polecamy proste i pyszne ciasto z ucierane z truskawkami. Zobaczcie przepis!

Ciasto ucierane z truskawkami wychodzi zawsze! Przepis naszej Czytelniczki Iwony Borowiec.
 
Składniki na dużą blachę: 

  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 margaryna 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • aromat śmietankowy lub waniliowy 
  • ok. 4 szklanek truskawek (mogą być też inne sezonowe owoce)

Dodatkowo

  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy

 
Wykonanie
Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie żółtka. Do masy dodawać (cały czas ubijając) na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, ciepłą margarynę.  Na końcu dodać aromat i dokładnie wymieszać. 
Na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą dużą formę wylać ciasto, następnie ułożyć na nim owoce. Piec w temp. ok. 180 stopni do momentu, aż ciasto lekko się zrumieni (ok. 45 min.) 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Krysia

Lubię, robię takie na weekend. Zajadamy całą rodzinką a do popicia kompocik albo caprio :-)

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska