Ciasto ucierane z truskawkami wychodzi zawsze! Przepis naszej Czytelniczki Iwony Borowiec.
Składniki na dużą blachę:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy lub waniliowy
- ok. 4 szklanek truskawek (mogą być też inne sezonowe owoce)
Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
Wykonanie
Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie żółtka. Do masy dodawać (cały czas ubijając) na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, ciepłą margarynę. Na końcu dodać aromat i dokładnie wymieszać.
Na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą dużą formę wylać ciasto, następnie ułożyć na nim owoce. Piec w temp. ok. 180 stopni do momentu, aż ciasto lekko się zrumieni (ok. 45 min.)

Wideo