https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Desery z truskawkami. Bezglutenowa tarta z kremem jaglanym i truskawkami [PRZEPIS]

mad
Tarta z kremem jaglanym i truskawkami. Zobaczcie przepis!
Tarta z kremem jaglanym i truskawkami. Zobaczcie przepis! Fot. Andżelika Knop
Tarta z truskawkami to jeden z tych deserów, który znika w okamgnieniu! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Przepisem na tarte z mąki gryczanej z kremem jaglanym i truskawkami podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Knop.

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki gryczanej 
  • 3 łyżeczki kakao 
  • 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego 
  • łyżka cukru trzcinowego 
  • 3 łyżki mleka roślinnego (lub krowiego) 
  • szczypta soli

 
 
Składniki na krem 

  • 1,5 szklanki mleka kokosowego (lub krowiego) 
  • 7 łyżek kaszy jaglanej 
  • skórka otarta z cytryny 
  • 200 g truskawek 

 
Wykonanie
Ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, sól, masło pokrojone w kostkę, miód i mleko. Zagnieć szybko ciasto. Następnie gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i przełóż na 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na ok. 0,5cm, a następnie przełóż je do blachy na tartę. Ciasto powinno przylegać do formy, nadmiar ciasta odetnij. Na koniec ponakłuwaj ciasto widelcem i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.  Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.  
 
Krem. Do garnka przelej mleko, dodaj skórkę otartą z cytryny, zagotuj. Gdy mleko zacznie wrzeć dodaj kaszę jaglana, gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po ugotowaniu odstaw do przestygnięcia. Gdy kasza będzie już chłodna, dodaj umyte i obrane truskawki, całość zmiksuj na gładką masę.  
 
Gotową masę przełóż na wystudzony spód tarty, wyrównaj wierzch. Tartę udekoruj truskawkami.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska