Przepisem na tarte z mąki gryczanej z kremem jaglanym i truskawkami podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Knop.
Składniki na ciasto
- 200 g mąki gryczanej
- 3 łyżeczki kakao
- 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego
- łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki mleka roślinnego (lub krowiego)
- szczypta soli
Składniki na krem
- 1,5 szklanki mleka kokosowego (lub krowiego)
- 7 łyżek kaszy jaglanej
- skórka otarta z cytryny
- 200 g truskawek
Wykonanie
Ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, sól, masło pokrojone w kostkę, miód i mleko. Zagnieć szybko ciasto. Następnie gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i przełóż na 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na ok. 0,5cm, a następnie przełóż je do blachy na tartę. Ciasto powinno przylegać do formy, nadmiar ciasta odetnij. Na koniec ponakłuwaj ciasto widelcem i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Krem. Do garnka przelej mleko, dodaj skórkę otartą z cytryny, zagotuj. Gdy mleko zacznie wrzeć dodaj kaszę jaglana, gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po ugotowaniu odstaw do przestygnięcia. Gdy kasza będzie już chłodna, dodaj umyte i obrane truskawki, całość zmiksuj na gładką masę.
Gotową masę przełóż na wystudzony spód tarty, wyrównaj wierzch. Tartę udekoruj truskawkami.
