https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta z truskawkami. Szarlotka skubana z truskawkami - prosta i obłędnie pyszna [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Szarlotka skubana z truskawkami. Zobaczcie przepis!
Szarlotka skubana z truskawkami. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Klasyczna szarlotka skubana, w której zamiast jabłek wykorzystano truskawki! Palce lizać! Ciasto do przygotowania w kilka chwil. Idealny deser do kawy lub herbaty. Zobaczcie przepis!

Truskawki zamiast jabłek? Jak najbardziej. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi” na szarlotkę, w której główne skrzypce grają aromatyczne i pyszne truskawki!

Składniki

  • 550 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 kg truskawek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i razem posiekać nożem. Następnie dodać jajko, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Śmietanę wymieszać z drożdżami (aż się rozpuszczą) i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Ciasto posypać bułką tartą. Truskawki obrać z szypułek i przekroić na pół. Owoce ułożyć na cieście. Truskawki posypać cukrem waniliowym. Pozostałą część ciasta skubać i układać na owocach. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janina

Uwielbiam takie ciasta, proste ale pyszne. Siedzimy całą rodziną na tarasie i wcinamy, a do popicia jakiś kompocik albo porzeczkowe caprio :-)

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska