Truskawki zamiast jabłek? Jak najbardziej. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi” na szarlotkę, w której główne skrzypce grają aromatyczne i pyszne truskawki!
Składniki
- 550 g mąki
- 250 g margaryny
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 kg truskawek
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 opakowania cukru waniliowego
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i razem posiekać nożem. Następnie dodać jajko, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Śmietanę wymieszać z drożdżami (aż się rozpuszczą) i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Ciasto posypać bułką tartą. Truskawki obrać z szypułek i przekroić na pół. Owoce ułożyć na cieście. Truskawki posypać cukrem waniliowym. Pozostałą część ciasta skubać i układać na owocach. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
