Deser, w którym królują truskawki. Prosty, pomysłowy i bardzo smaczny! Przepis naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.
Składniki:
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- żelatyna
- 500 ml wody gorącej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 bita śmietana waniliowa
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1/2 kg truskawek
Wykonanie
Najpierw przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy w takiej ilości wody jak na opakowaniu. Galaretkę rozlewamy od razu do pucharków – szybciej nam wystygnie.
W międzyczasie robimy masę waniliową. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i studzimy. Serki miksujemy z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Bitą śmietanę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i wylewamy kolejną warstwę do pucharków.
Teraz robimy ostatnią warstwę truskawkową. Truskawki miksujemy z cukrem a potem dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę (2 łyżki żelatyny na 200 ml wody). Wychodzi fajny mus, który wylewany na warstwę waniliową.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?