Drożdżowe ciasto z borówkami. - Szybkie i łatwe w wykonaniu, może dacie się skusić i sami je zrobicie? - zachęca nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna babeczka.

Składniki na dwie średniej wielkości blaszki
- 85 dag mąki pszennej
- 7 dag świeżych drożdży
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 12 dag roztopionego ciepłego masła
Dodatkowo:
- 1/2 kg borówek (jagód)
- 8 dag roztopionego masła
- 8 łyżek cukru kryształu
Lukier:
- 15-20 dag cukru pudru
- 4-5 łyżek wody lub soku z cytryny
Wykonanie
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i zostawić na 15 minut. Mąkę, sól, masło i zaczyn drożdżowy wymieszać, dodać roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w szczelnie zakrytej misce folią. Roztopionym masłem z cukrem wysmarować całą powierzchnię ciasta, a następnie wsypać równomiernie jagody. Ciasto zawinąć wzdłuż dłuższego boku jak na roladę, pokroić na ok. 2 cm plastry i ułożyć na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia w małych odstępach. Formę zostawić na około 30 minut by ciasto urosło, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 35 minut, aż się zarumieni.
Z cukru pudru i wody utrzeć lekko lejący lukier i polać wystudzone ciasto.

Świąteczne Warsztaty KOM Milicz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?