Na dobry początek sezonu jagodowego ciasto, a właściwie drożdżówki pod pierzynką ze słodkiego lukru. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!
Drożdżowe ciasto z borówkami. - Szybkie i łatwe w wykonaniu, może dacie się skusić i sami je zrobicie? - zachęca nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna babeczka.
Szybkie ciasto drożdżowe z jagodami. Fot. Agnieszka Sznajder
Składniki na dwie średniej wielkości blaszki
85 dag mąki pszennej
7 dag świeżych drożdży
8 łyżek cukru
2 łyżki miodu
szczypta soli
1 szklanka mleka
4 jajka
12 dag roztopionego ciepłego masła
Dodatkowo:
1/2 kg borówek (jagód)
8 dag roztopionego masła
8 łyżek cukru kryształu
Lukier:
15-20 dag cukru pudru
4-5 łyżek wody lub soku z cytryny
Wykonanie Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i zostawić na 15 minut. Mąkę, sól, masło i zaczyn drożdżowy wymieszać, dodać roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w szczelnie zakrytej misce folią. Roztopionym masłem z cukrem wysmarować całą powierzchnię ciasta, a następnie wsypać równomiernie jagody. Ciasto zawinąć wzdłuż dłuższego boku jak na roladę, pokroić na ok. 2 cm plastry i ułożyć na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia w małych odstępach. Formę zostawić na około 30 minut by ciasto urosło, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 35 minut, aż się zarumieni. Z cukru pudru i wody utrzeć lekko lejący lukier i polać wystudzone ciasto.
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.