Niebanalny sernik? Leśny sernik na biszkopcie z mango i jagodami zachwyci każdego! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm
Biszkopt:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik jagodowy:
- 500 g sera białego podwójnie zmielonego (może być także z wiaderka)
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 100 g cukru pudru
- 100 g leśnych jagód
- 2 galaretki leśne
Sernik mango:
- 500 g sera białego podwójnie zmielonego (również może być z wiaderka)
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 100 g cukru pudru
- 1 puszka mango bez syropu (200 g zmiksowanych owoców)
- 2 galaretki pomarańczowe
Dodatkowo:
- 1 galaretka leśna
Wykonanie
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników po czym wylewamy na posmarowaną tłuszczem tortownicę. Pieczemy ok 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Studzimy, jeśli trzeba delikatnie ścinamy wierzch, by wyrównać przed nałożeniem warstwy sernika.
Rozpuszczamy galaretki: 2x owoce leśne w 3/4 szklanki wody, 2x pomarańcza w 3/4 szklanki wody 1x owoce leśne w 400 ml wody.
Sernik jagodowy:
Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy ser, oraz jagody, a na końcu wlewamy tężejące galaretki rozpuszczone w 3/4 szklanki wody. Masę wylewamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki. Po około 20 minutach delikatnie, łyżką nakładamy połowę galaretki jagodowej. Ponownie schładzamy w lodówce.
Sernik mango:
W czasie schładzania przygotowujemy drugą warstwę sernika. Ponownie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, serem, musem mango oraz galaretkami. Przelewamy na zastygniętą galaretkę, a po kolejnym schłodzeniu nakładamy pozostałą część galaretki jagodowej. Sernik najlepiej rozkroić dopiero po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce.
