3 Bit to ciasto, które zawsze wychodzi! Łatwe, szybkie w przygotowaniu i obłędnie pyszne. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej.
Składniki:
- ok. 400 g herbatników maślanych (2 duże opakowania)
- 1 puszka masy krówkowej
- 2 budynie śmietankowe
- 750 ml mleka + szklanka do namoczenia herbatników
- 100 g masła
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 100 g czekolady gorzkiej - ja posypałam wierzch kakao
Wykonanie
W formie układamy jedną warstwę namoczonych w mleku herbatników. Wylewamy na nie podgrzaną masę krówkową - podgrzana lepiej się rozsmarowuje. Układamy kolejną warstwę namoczonych herbatników. Na mleku gotujemy budynie. Jeśli są bez cukru dodajemy go do gotowania. Zostawiamy do wystygnięcia i miksujemy z masłem. Wykładamy masę na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki. Posypujemy startą czekoladą lub tak jak ja - kakao.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin - najlepszy jest następnego dnia.
