Lato bez jagodzianek? Nigdy w życiu! Te słodkie bułki drożdżowe z nadzieniem z jagód to po prostu smak lata! Zobaczcie przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Składniki na ciasto
- 1 kg maki
- 3 jajka
- 10 dag drożdży
- ¾ szklanki cukru
- ½ litra ciepłego mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki oleju
- 1 kostka margaryny
- 1 kg jagód
Kruszonka
- ½ szklanki mąki
- 5 dag masła
- ¼ szklanki cukru pudru
Dodatkowo
1 jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie
Zarobić rozczyn z maki, cukru, mleka i drożdży, składniki wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać ubite z cukrem jajka, pozostałą mąkę, olej i cukier wanilinowy, śmietanę i rozpuszczoną margarynę. Ciasto dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać szklanką krążki, na środek ułożyć jagody zlepić i uformować kulkę, ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Wrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut na złoty kolor.
Sałatka milionera
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?