Przepis na wielkanocną babkę. - Polecamy tanią i szybką babkę gospodyniom, które mają mało czasu na świąteczne przygotowania, a cenią sobie domowe wypieki – mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Składniki
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki kartoflanej
- ½ szklanki maki pszennej
- 1 cukier wanilinowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny (dla smakoszy)
- szczypta soli
- lukier lub czekolada do polania
Wykonanie
Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić mikserem do białości. Przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitymi jajkami. Powoli wlewać roztopioną (nie gorącą) margarynę i delikatnie miesząc mikserem na końcu dodać skórkę z cytryny. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Babkę udekorować według uznania.
Zainspiruj się! Zobacz inne przepisy na pyszne potrawy wielkanocne:

Wideo