Sałatki śledziowe na wielkanocny stół:
- Wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą
- Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką
- Pyszna i prosta sałatka śledziowa z ananasem
- Prosta sałatka śledziowa z burakami
- Śledzie po tatarsku
Wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą [PRZEPIS]

Składniki:
- 250 g śledzi a’la matjas
- 3 jajka
- 2 pory
- 2 jabłka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie sałatki śledziowej
Pory obrać, odciąć końcówki i pokroić na ćwierć plasterki. Pora wrzucić do garnka i lekko posolić. Następnie obrać jabłka, pokroić w kostkę i dorzucić do pora. Kukurydzę odsączyć i wrzucić do garnka. Na tym etapie dodać majonez i jogurt i wszystko dokładnie wymieszać.
Jajka i śledzie pokroić w większe kawałki i dodać do sałatki, delikatnie wymieszać. Jeżeli śledzie są za słone można je wcześniej namoczyć. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje na drugi dzień jak się przegryzie.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką [PRZEPIS]

Składniki
- 1/2 kg śledzi matiasów
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- por
- 1/2 słoiczka cebulki marynowanej
- 3 jajka
- 3,5 łyżki majonezu
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi
Pyszna i prosta sałatka śledziowa z ananasem [PRZEPIS]

Składniki
- 1/2 kg śledzi matiasów
- 3 cebule czerwone
- puszka ananasów
- 1/2 szklanki majonezu
- mały jogurt ananasowy
- łyżka stołowa curry
Wykonanie
Śledzie pokroić w paski. Cebule pokroić w piórka i sparzyć gorącą wodą. Ananasy, jeśli nie są w kawałkach, pokroić w kostkę. Majonez, jogurt i curry połączyć, wlać na pozostałe składniki. Odstawić na trzy godziny do lodówki.
Przepis Dominiki Madaj
Prosta sałatka śledziowa z burakami [PRZEPIS]

Składniki
- 500 g matiasów w oleju
- pół dużego jabłka
- 2 ugotowane buraki
- 4 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- pieprz
- łyżka octu winnego białego
- łyżka soku z cytryny
Wykonanie
Matiasy pokroić w kostkę, buraki, jabłko i ogórki również. Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Śledzie po tatarsku. Nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole [PRZEPIS]

Składniki
- 6 płatów solonych matiasów
- 1 cebula
- 4 ogórki kiszone
- 20 szt pieczarek marynowanych
- 2 łyżki groszku konserwowego
- 2 łyżki majonezu
- 1,5 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- sok z połowy cytryny
Wykonanie
Matiasy moczyć godzinę w wodzie. Następnie osuszyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także pokroić w małą kostkę.
Do salaterki przełożyć cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodać majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek. Na sałatce ułożyć kawałki śledzi i podawać.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
