Lekkie, FIT sałatki na Wielkanoc 2025! Na tradycyjnym, polskim, wielkanocnym stole zazwyczaj pojawiają się jajka z majonezem, sałatka jarzynowa, wędliny i pasztet. Niestety to potrawy dość tłuste i ciężkostrawne. Warto więc przygotować lekkie sałatki.
Poniżej znajdziecie przepisy na FIT sałatki wielkanocne:
- Sałatka z tuńczykiem, sałatą, pomidorem i jajkiem
- Ekspresowa sałatka z rukolą, mango i awokado
- Sałatka z tuńczykiem, młodym szpinakiem, jajkiem i oliwkami
- Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem, soczystymi winogronami i orzechami włoskimi
- Kolorowa sałatka z kulkami mozzarelli i prażonymi ziarnami
Sałatka z tuńczykiem, sałatą, pomidorem i jajkiem [PRZEPIS]

Składniki na sałatkę
- 150 g porwanych liści różnych sałat
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- pomidor
- 1/2 ogórka szklarniowego
- mała czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 jajka ugotowane na twardo
Składniki na sos
- opakowanie jogurtu naturalnego (165 g)
- łyżka majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- garść posiekanego koperku
- szczypta cukru
- kilka kropli soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Sałatka. Liście sałaty umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu lub w miseczce. Pomidora pokroić w ósemki, jajka w ćwiartki, ogórka w plasterki, paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Ułożyć warzywa, kawałki jajka i tuńczyka na sałacie tworząc kolorową kompozycję. Polać sałatkę sosem.
Sos. Wymieszać jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Przepis Katarzyny Kośmider
Ekspresowa sałatka z rukolą, mango i awokado [PRZEPIS]

Składniki:
- 170 g mieszanki sałat z rukolą np. Toscana mix marki Eisberg
- mango
- awokado
- 150 g rolady z sera koziego
- 2 garście orzechów włoskich
Sos winegret:
- ¾ łyżki musztardy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Sos winegret: Wszystkie składniki połączyć za pomocą trzepaczki.
Gotową mieszankę sałat z rukolą przełożyć na talerz. Dodać obrane i pokrojone w kostkę mango oraz awokado. Orzechy włoskie posiekać, uprażyć przez minutę na suchej patelni i posypać nimi sałatkę. Dodać pokrojony w kostkę kozi ser. Całość polać przygotowanym wcześniej sosem winegret.
Sałatka z tuńczykiem, młodym szpinakiem, jajkiem i oliwkami [PRZEPIS]

Składniki
- 3 garście szpinaku młodego Eisberg
- 50 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 jajko
- 8 czarnych oliwek drylowanych
- 6 pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej cebuli
Dressing
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
Szpinak młody ułożyć w miseczce. Jajko ugotować na półtwardo i przekroić na ćwiartki. Tuńczyka rozdrobnić na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, a cebulę
w pióra. Dodać odsączone z zalewy oliwki.
Wszystkie składniki dodać do miseczki i polać przygotowanym wcześniej dressingiem miodowo-musztardowym.
Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem, soczystymi winogronami i orzechami włoskimi [PRZEPIS]

Składniki
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 250 g kiełków fasoli mung
- 1 kiść zielonego winogrona
- 1 opakowanie miksu sałat
- 75 g Orzechów Włoskich Chandler Bakalland
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy
- odrobina soli
- kolorowy pieprz
Wykonanie
Miks sałat wykładamy do miski. Pierś kurczaka kroimy w paski doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do sałaty. Winogrona kroimy na połówki i dodajemy razem z kiełkami do pozostałych składników. Delikatnie mieszamy. Następnie do sałatki dodajemy połówki orzechów włoskich. Wszystko doprawiamy delikatnie solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Sok z cytryny mieszamy z oliwą. Sałatkę polewamy sosem chwilę przed podaniem.
Kolorowa sałatka z kulkami mozzarelli i prażonymi ziarnami [PRZEPIS]

Składniki
- 100 g mozzarelli w kulkach
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść rukoli
- garść miksu sałat
- 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
- łyżka oliwy czosnkowej
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Rukolę i miks sałat wykładamy do miski, następnie dodajemy kulki mozzarelli i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, Całość delikatnie mieszamy i dodajemy miks prażonych ziaren w postaci Chrupiącej sałatki. Następnie w osobnym naczyniu oliwę mieszamy z solą i pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę polewamy dressingiem najlepiej przed podaniem.
Szukacie innych pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:
