Przepisy na serniki na Wielkanoc 2025! Tym sernikom nikt się nie oprze! Puszysty sernik z bezą i rosą, sernik z brzoskwiniami i galaretkę na ciemnym biszkopcie, sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i kokosową kruszonką… i wiele wiele innych wyjątkowych serników na Wielkanoc 2025. Zobaczcie przepisy!
Poniżej przepisy na pyszne serniki na świąteczny stół:
- Puszysty sernik z bezą i rosą
- Sernik na kruchym spodzie z miękką bezą i rosą
- Sernik z brzoskwiniami i galaretkę na ciemnym biszkopcie
- Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i kokosową kruszonką
- Sernik nieco inaczej: sernik gotowany babci Helenki
- Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką
- Sernik dla leniwych ze skórką pomarańczową
- Serowiec zasmażany
- Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie
- Lekki sernik japoński
Puszysty sernik z bezą i rosą [PRZEPIS]

Składniki na tortownicę 26 cm
SPÓD:
- mąka – 1 szklanka
- cukier – 120 g
- margaryna – 120 g
- jajko – 1 sztuka
- proszek do pieczenia – 1 szczypta
- sól – 1 szczypta
MASA SEROWA:
- ser biały trzykrotnie zmielony – 750 g
- całe jajko – 3 sztuki
- żółtko – 3 sztuki
- cukier – 3/4 szklanki
- olej – 0,5 szklanki
- mleko – 1,5 szklanki
- budyń śmietankowy – 90 g
BEZA:
- białko – 4 sztuki
- cukier – 0,5 szklanki
Wykonanie
SPÓD:
Składniki dokładnie razem zagniatamy, a przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki wkładamy do miski, miksujemy przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50-60 minut.
BEZA:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy na sernik po 50 minutach pieczenia.
Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut.
Uwaga!
W czasie kiedy beza jest już w trakcie pieczenia obserwujemy sernik!
Beza ma być złocista, ale nie może się spiec, ponieważ rosa nie wyjdzie!
Czas pieczenia zależy od mocy naszego piekarnika.
Gotowy sernik wyciągamy do ostudzenia – rosa pojawi się dopiero na ostudzonym serniku!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Sernik na kruchym spodzie z miękką bezą [PRZEPIS]

Składniki na masę twarogową
- 1 kg sera białego
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 żółtka (białka zostawić do piany)
- 2 budynie śmietankowe
- cukier waniliowy
Składniki na kruchy spód
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- proszek do pieczenia
- jajko
- żółtko
- trochę śmietany
Wykonanie
Zagnieść ciasto na kruchy spód, włożyć do formy.
Przygotować masę serową: wymieszać wszystkie składniki mikserem. Gotową masę przelać na kruche ciasto, piec 40 minut.
Ubić pianę z białek, które zostały, polać tym ciasto i piec jeszcze przez 20 minut.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Dubia
Sernik z brzoskwiniami i galaretkę na biszkopcie [PRZEPIS]

Składniki na ciasto na tortownicę 24 cm
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę
- 600 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 250 g śmietany 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- brzoskwinie w syropie
Wykonanie
Ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, studzimy.
Masa. Brzoskwinie odsączamy, 3 sztuki odkładamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. 1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder.
Nie przerywając ubijania dodajemy zmielony twaróg, a na koniec wlewamy chłodną galaretkę – mieszamy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, a następnie wylewamy na upieczony biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i zalewamy lekko tężejącą drugą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki gorącego syropu z brzoskwiń.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i kokosową kruszonką [PRZEPIS]

Składniki
- 1,20 kg sera białego (najlepiej 3 razy mielony)
- 2 budynie śmietankowe
- 2 cukry wanilinowe
- 2,5 szklanki cukru
- 9 jajek
- 1 puszka brzoskwiń
- 15 dag kokosu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- ½ kostki masła
Wykonanie
Z mąki margaryny, śmietany, cukru pudru, 3 żółtek i proszku do pieczenia zrobić kruche ciasto (nie zapomnieć o szczypcie soli do ciasta). Wyłożyć ciasto do blaszki uprzednio wyłożonej pergaminem.
Na ciasto ułożyć osuszone z syropu brzoskwinie.
6 całych jajek zmiksować z 2 szklankami cukru, kiedy masa jest już puszysta dodać ser, cukier wanilinowy i budynie. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na małych obrotach. Tak przygotowaną masę serową zalać brzoskwinie i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 90 stopni.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Kokos, masło i 1/2 szklanki cukru zagnieść do powstania kruszonki.
Kiedy ciasto wyrośnie (około 30 minut od włożenia do nagrzanego piekarnika), posypać go kruszonką kokosową i dopiec na rumiano. Ciasto powinno być dobrze zrumienione i odchodzić o brzegów brytfanki.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Sernik nieco inaczej: sernik gotowany babci Helenki [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 3/4 kostki margaryny
- około 1/2 szklanki śmietany 12%
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie ciasta
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Śmietany dodajemy tyle, żeby ciasto ładnie się zagniotło. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na grubość około 5-10 mm, powierzchnią odpowiadające blasze do pieczenia 25x35 cm. Pieczemy na zloty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Upieczone blaty odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na masę serową
- 1 kg tłustego białego sera
- 2 jajka
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki cukru pudru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
- 3 garści rodzynek (opcjonalnie)
Wykonanie masy
Ser mielimy w maszynce i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 2 jajka, 2 szklanki cukru pudru i aromat waniliowy. Całość gotujemy ciągle mieszając, tak żeby masa serowa się nie przypaliła i żeby nie było grudek. W razie potrzeby masę można przez chwilę poucierać okrągłą pałką. Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki, dokładnie mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy.
Przełożenie ciasta
Jedno upieczone ciasto kładziemy na dnie formy w której się piekło. Wykładamy na nie przestudzoną masę serową i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim upieczonym ciastem i odstawiamy na kilkanaście godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Sernik można udekorować również rozetkami z ulubionej konfitury i listkami mięty.
Przepis Anny Loski
Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką [PRZEPIS]

Składniki na ciasto kruche
- 1 szklanka mąki
- 60 g masła
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki śmietany 18%
Składniki na masę serową
- 500 g sera białego
- 50 g masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanka cukru
- 1,5 łyżki budyniu śmietankowego
- 1/2 łyżki mąki krupczatki
Dodatkowo
- 6 moreli
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Wykonanie
Ciasto kruche. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i włożyć na tortownicę o średnicy 24cm.
Masa serowa. Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie utrzeć. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto kruche na tortownicy, wyrównać. Morele pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Owoce ułożyć na masie serowej. Ciasto piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiać do stężenia.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Sernik dla leniwych [PRZEPIS]

Składniki na masę serową
- 1,5 kg sera białego (do zmielenia)
- ok. 30 dag cukru
- kostka masła
- 10-15 jajek (w zależności od wielkości)
- olejek waniliowy
- skórka pomarańczowa
- 2 łyżki grysiku (kaszy manny)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- rodzynki, orzechy według uznania
Składniki na spód
- 10 dag masła
- łyżeczka kakao
- 1-2 łyżki cukru
- jajko
- odrobina proszku do pieczenia (maksimum pół łyżeczki)
- 3 łyżki mąki
Wykonanie
Masa. Żółtka utrzeć do białości. Powoli dodawać ser, cukier, masło, grysik, mąkę,olejki aromatyczne i rodzynki. Na końcu pianę z ubitych na sztywno białek.
Ciasto. Składniki wyrobić i rozłożyć w brytfance na papierze do pieczenia. Przykryć masą serową. Równiutko rozprowadzić.
Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 60 min.
Przepis Alicji Bartyzel
Serowiec zasmażany [PRZEPIS]

Składniki na masę serową
- 1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- 2 szklanki cukru kryształu
- zapach migdałowy
- 10 dag rodzynek
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na wierzch
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1/4 szklanki mleka
- kolorowa posypka
Wykonanie
Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.
Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"
Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie [PRZEPIS]

Składniki na ciasto na blachę 28x34
- 5 jajek
- 220 g mąki pszennej
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 2 łyżki kakao
- 125 ml wody
Składniki na masę serową
- 500 g sera trzykrotnie zmielonego (może być też z wiaderka)
- budyń waniliowy
- 100 g cukru
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem. Dodać wodę, olej - cały czas miksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowaną olejem.
Ser zmiksować z cukrem oraz budyniem, włożyć do worka cukierniczego.
Na ciasto kakaowe wycisnąć cienkie paski tworząc kratę.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"
Lekki sernik japoński [PRZEPIS]

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm
- 250 kremowego serka
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dużych jajek o temperaturze pokojowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszana z 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki cukru do białek + 1/4 szklanki cukru do masy
- 1/4 kostki masła o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wykonanie
Przed przystąpieniem do pieczenia sernika przygotuj foremkę. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba szczelnie zabezpieczyć folią aluminiową. Dodatkowo środek tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, papier powinien wystawać o około 2 cm ponad formę.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Umieść kratkę na najniższym poziomie piekarnika. Do dużej brytfanki wlej wodę (do połowy wysokości). Umieść brytfankę w piekarniku.
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce. Zacznij ubijać białka. Po około minucie dodaj do białek wymieszaną sodę z proszkiem do pieczenia. Mieszanina ta ustabilizuje białka. Kiedy białka zaczną robić się sztywne dodaj 1/4 szklanki cukru. Kontynuuj ubijanie aż białka będą sztywne.
W drugiej misce umieść serek, mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj masło, pozostałą 1/4 szklanki cukru, sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksuj przez około 1 minutę. Na koniec dodaj żółtka i całość mieszaj przez około 1 minutę.
Przecedź masę przez sitko do wysokiej miski. Powoli, delikatnie, małymi porcjami wmieszaj do cista ubite białka.
Przelej ciasto do tortownicy. Uderz tortownicą kilka razy o blat, by ciasto ułożyło się równomiernie.
Umieść sernik w brytfance z wodą. Piecz sernik przez około 1h. Po Godzinie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia przez 1h.
Wyjmij sernik z piekarnika. Wyjmij sernik z formy i przełóż na talerz. Pozostaw sernik na noc w lodówce. Serwuj z konfiturą wiśniową.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej
Szukacie innych pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:
