Sałatki warstwowe nie tylko pięknie wyglądają, ale również obłędnie smakują. To absolutny HIT na wielkanocnym stole!
Wielkanocna sałatka warstwowa z jajkami, tuńczykiem, kukurydzą, serem i ogórkami

Składniki na sałatkę:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 200 g sera żółtego
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Składniki na na sos do sałatki:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Wykonanie wielkanocnej sałatki warstwowej
Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą, dopraw solą i pieprzem.
Białka jajek oddziel od żółtek. Na dno przeźroczystej miski zetrzyj białka jajek, na tarce o grubych oczkach. Na białkach ułóż odsączony z zalewy groszek, następnie odsączonego tuńczyka, później odsączoną kukurydzę, na to ułóż pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Następnie ułóż starty na grubych oczkach ser żółty. Na ser wylej przygotowany wcześniej sos. Na wierzch zetrzyj żółtka i posyp posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Smacznego!
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej
