Sprawdź jakie sałatki przygotować na grilla, aby zachwycić gości!
Szparagi – wykorzystaj sezon!
Zielone i białe szparagi to niekwestionowani królowie wiosennych stołów. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto jak najlepiej wykorzystać ten czas! Na grilla w polecamy przygotować znakomitą sałatkę z zielonymi szparagami, w towarzystwie kaszy jęczmiennej pęczak, chrupiących młodych rzodkiewek, szczypiorku, granatu oraz sera feta! Doskonale sprawdzi się jako dodatek do aromatycznej karkówki oraz kurczaka z grilla.
- Kasza pęczak to odmiana kaszy jęczmiennej. Dzięki najmniej przetworzonym ziarnom jest również najbardziej wartościową z kasz. Jest bogatym źródłem białka roślinnego oraz węglowodanów, zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika, który usprawnia trawienie – zapobiega zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha – zaznacza Lucyna Wysocka, ekspert marki Halina
Szparagi wspaniale odnajdą się również z kasza jaglaną. Do przygotowania takiej sałatki potrzebujemy - oprócz zielonych szparagów i kaszy - zielone oliwki, suszone pomidory, a także ocet balsamiczny, który doskonale podkreśli smak warzyw.
Botwinka i szczaw – pyszne wiosenne przysmaki
Botwina, czyli młode liście i korzenie buraka to popularny składnik zup, ale można wykorzystać je również jako element pysznych sałatek w towarzystwie kaszy bulgur.
Botwina zawiera dużo witamin, wapnia i żelaza, a sezon na nią trwa aż do końca lipca. Drugim z polecanych przez nas składników sałatki jest szczaw czerwony. Tę odmianę wyróżniają czerwone nerwy pięknie kontrastujące z zielonymi blaszkami liści. Czerwony szczaw w smaku niewiele różni się od zwyczajnego. Ma lekko pikantny, kwaśny smak, który wspaniale będzie korespondował z innymi dodatkami we wszelkiego rodzaju sałatkach. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na pyszną sałatkę z kasza bulgur oraz całą gamą wiosennych przysmaków, które z pewnością zachwycą podczas grillowej uczty!
Sałatka z kaszą bulgur, botwiną i młodym szczawiem [PRZEPIS]
Składniki:
- 100 g kaszy bulgur (np. marki Halina)
- 2 jajko ugotowane na twardo
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 cebulka ze szczypiorkiem
- garść mix-u sałat
- 1/2 ogórka
- groszek wąsaty
- młody szczaw czerwony
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić w plastry, ogórek w małą kostkę, jajka w ćwiartki.
Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu.
