https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na ciasta. Ciasto kruche z kremem budyniowym, agrestem i migdałową kruszonką [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ciasto kruche z kremem budyniowym, agrestem i kruszonką. Zobaczcie przepis.
Ciasto kruche z kremem budyniowym, agrestem i kruszonką. Zobaczcie przepis. Fot. Sylwia Ładyga
Palce lizać! Ciasto kruche z kremem budyniowym, agrestem i migdałową kruszonką zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Zobaczcie przepis!

Przepisem na to rewelacyjne kruche ciasto z budyniem, agrestem i kruszonką podzieliła się nasza Czytelniczka, Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”.

Składniki na blachę 22x26 cm
Kruche ciasto

  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 pełna łyżeczka
  • cukier puder – 0,5 szklanki
  • masło min. 82% – 220 g
  • żółtko – 4 sztuki

Kruszonka

  • masło – 125 g
  • mąka pszenna – 3/4 szklanki
  • płatki migdałów – 0,5 szklanki
  • mąka migdałowa 1/3 szklanki
  • cukier – 0,5 szklanki

Masa

  • budyń śmietankowy – 2 opakowania 
  • mleko 2% – 600 ml
  • cukier – 3 łyżki
  • agrest – ok. 2-3 szklanki

Wykonanie
KRUSZONKA:
Masło roztapiamy, studzimy, mieszamy z mąką pszenną, mąką migdałową , płatkami migdałów oraz cukrem – miksujemy/wyrabiamy, odstawiamy.

CIASTO:
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy na kruszonkę. Dodajemy żółtka oraz śmietanę, szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chłodzimy.

MASA:
Budynie gotujemy na mleku z cukrem, studzimy.

CAŁOŚĆ:
Na ciasto wylewamy budyń, posypujemy agrestem, przykrywamy kruszonką rozdrobnioną w palcach.
Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach bez termoobiegu (w razie potrzeby dopiekamy ok. 10 minut).
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Maja Gardocka
29 lipca, 22:05, Jola:

Dobre ciasto potrzebuje dobrej mąki, ja polecam np lubelle. Jakość składników odgrywa ważną rolę ;-)

Zgadzam się, mąka Lubella jest najlepsza do ciast.

J
Jola

Dobre ciasto potrzebuje dobrej mąki, ja polecam np lubelle. Jakość składników odgrywa ważną rolę ;-)

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska