Przepisem na to rewelacyjne kruche ciasto z budyniem, agrestem i kruszonką podzieliła się nasza Czytelniczka, Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”.
Składniki na blachę 22x26 cm
Kruche ciasto
- mąka pszenna – 3 szklanki
- proszek do pieczenia – 1 pełna łyżeczka
- cukier puder – 0,5 szklanki
- masło min. 82% – 220 g
- żółtko – 4 sztuki
Kruszonka
- masło – 125 g
- mąka pszenna – 3/4 szklanki
- płatki migdałów – 0,5 szklanki
- mąka migdałowa 1/3 szklanki
- cukier – 0,5 szklanki
Masa
- budyń śmietankowy – 2 opakowania
- mleko 2% – 600 ml
- cukier – 3 łyżki
- agrest – ok. 2-3 szklanki
Wykonanie
KRUSZONKA:
Masło roztapiamy, studzimy, mieszamy z mąką pszenną, mąką migdałową , płatkami migdałów oraz cukrem – miksujemy/wyrabiamy, odstawiamy.
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy na kruszonkę. Dodajemy żółtka oraz śmietanę, szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, chłodzimy.
MASA:
Budynie gotujemy na mleku z cukrem, studzimy.
CAŁOŚĆ:
Na ciasto wylewamy budyń, posypujemy agrestem, przykrywamy kruszonką rozdrobnioną w palcach.
Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach bez termoobiegu (w razie potrzeby dopiekamy ok. 10 minut).
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
