Wilgotne, lekko kwasowe – takie właśnie jest brownie z czerwonymi porzeczkami. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Doroty Wójcickiej, autorki bloga "Daktyle w czekoladzie".
Składniki
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody szczypta soli
- 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
Wykonanie
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, kakao, całe jajka, proszek do pieczenia i sodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki o wymiarach , wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać czerwoną porzeczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 25 minut.

Wideo