Szarlotka z masą serową to niebanalne ciasto – połączenie sernika i szarlotki. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”.
Składniki:
Ciasto cytrynowe:
- masło min. 82% – 300 g
- cukier drobny – 230 g
- jajka – 6 szt
- cytryna – 3 szt
- mąka pszenna – 300 g
- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Warstwa jabłkowa:
- jabłka – 1 kg
- rodzynki – 30 g
- masło – 20 g
- cynamon – 1 łyżeczka
Warstwa serowa:
- ser 3 x mielony – 500 g
- cukier – 100 g
- wanilia – 1 laska
- jajko – 2 szt
- budyń waniliowy – 18 g
UWAGA! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie
W rondelku roztapiamy masło, dodajmy obrane i pokrojone w plasterki jabłka i rodzynki, podsmażamy aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Dodajemy cynamon, studzimy.
Ciasto cytrynowe:
Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku.
Na koniec wlewamy sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz wsypujemy mąkę przesianą proszkiem do pieczenia.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ok. 3/4 ciasta, układamy plastry jabłek.
Masa serowa:
Wszystkie składniki delikatnie,ale dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na jabłka.
Całość:
na masę serową wykładamy resztę ciasta (może to być kleksami, ciasto i tak się połączy).
Pieczemy w nagrzanym o 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.
Całkowicie studzimy, zajadamy!
Smacznego!
