Rewelacyjna szarlotka jak dawniej. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka. Zobaczcie, jak na dwa sposoby można upiec szarlotkę, że palce lizać! To ciasto od lat przygotowuje się w jej rodzinnym domu. Do dziś robi furorę!
Składniki na kruche ciasto (ta ilość wystarcza na spód blachy prostokątnej ok.32x21 cm, gdy trzeba przykryć górną warstwą, ilości składników ciasta należy podwoić, co zaznaczyłam po ukośniku):
- 25 dag mąki/ 50 dag mąki
- 10 dag masła/ 20 dag masła
- 3 żółtka/ 5-6 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru/ 6 łyżek
- jabłka
Wykonanie ciasta kruchego
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, włożyć do lodówki na jakiś czas. Wysmarować blachę tłuszczem i rozwałkować na niej ciasto.
I wersja mojej mamy
Na cieście ułożyć przesmażone z cukrem jabłka lub jabłka surowe, pokrojone, takie, które łatwo się rozpiekają (np. szara reneta) - wtedy posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami - dowolnie. Przykryć drugą częścią ciasta. Nakłuć widelcem i upiec na złoty kolor w temperaturze 200-220 stopni. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.
II wersja mojej mamy
Na blachę jak wyżej potrzeba 15 połówek jabłek. Jabłka powinny być takie, które się upieką, ale nie rozpieką.
Jabłka jednakowej wielkości obrać, wydrążyć gniazda nasienne. W wydrążone miejsce włożyć konfiturę z róży ucieranej z cukrem lub inną według uznania (najlepsza jednak jest róża ucierana z cukrem).
Jabłka z różą położyć na cieście wydrążoną stroną. Przykryć drugim płatem kruchego ciasta zlepiając ciasto wokół jabłek. Upiec jak wyżej. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Pokroić na kwadraty tak, aby każdy zawierał jedną połówkę jabłka.
