Sernik na zimno to idealne ciasto na na lato! A taki z musem truskawkowym i białą czekoladą to niebo w gębie! Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”, uczestniczka kulinarnego show MasterChef. Warto wspomnieć, że jej wypiekami zachwycała się sama Magda Gessler!
Składniki
Spód
- herbatniki – ok. 2 szklanki
- masło – 90 g
- cukier puder – 2 łyżki
Masa serowa
- ser biały 3x mielony – 300 g
- jogurt grecki – 200 g
- cukier puder – 60 g
- wanilia – 1 laska
- żelatyna – 3 łyżeczki
- woda – 20 ml
Mus truskawkowy
- truskawki – 400 g
- jogurt grecki – 100 ml
- sok z cytryny – 1 łyżka
- cukier puder – 4 łyżki
- żelatyna – 4 łyżeczki
- woda – 50 ml
Biała czekolada
- biała czekolada – 100 g
- śmietana 30% – 50 ml
Wykonanie
SPÓD:
Drobno pokruszone herbatniki mieszamy z cukrem pudrem i roztopionym masłem, wyklejamy tortownicę ( u mnie 20 cm).
MASA SEROWA:
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy cały czas mieszając, studzimy.
Ser biały i jogurt grecki miksujemy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.
Dodajemy żelatynę i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, wylewamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki do stężenia.
MUS TRUSKAWKOWY:
3/4 truskawek (reszta do przybrania) miksujemy na puree z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody,odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy mieszając, studzimy.
Do musu dodajemy jogurt oraz żelatynę i wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na stężałą masę serową.
Wstawiamy do lodówki.
BIAŁA CZEKOLADOWA:
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ze śmietaną, a następnie przestudzoną wylewamy na stężały mus truskawkowy,
Dekorujemy truskawkami i kroimy po zastygnięciu.
Smacznego!
