Nasza Loteria

Ciasta bez pieczenia. Sernik na zimno z musem truskawkowym i białą czekoladą [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Sernik na zimno z musem truskawkowym i białą czekoladą . Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Sernik na zimno z musem truskawkowym i białą czekoladą . Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Sylwia Ładyga
Sezon na truskawki powoli się kończy, warto więc przygotować „na osłodę” pyszne ciasto z tymi owocami. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Sernik na zimno to idealne ciasto na na lato! A taki z musem truskawkowym i białą czekoladą to niebo w gębie! Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”, uczestniczka kulinarnego show MasterChef. Warto wspomnieć, że jej wypiekami zachwycała się sama Magda Gessler!

Składniki
Spód

  • herbatniki – ok. 2 szklanki
  • masło – 90 g
  • cukier puder – 2 łyżki

Masa serowa

  • ser biały 3x mielony – 300 g
  • jogurt grecki – 200 g
  • cukier puder – 60 g
  • wanilia – 1 laska
  • żelatyna – 3 łyżeczki
  • woda – 20 ml

Mus truskawkowy

  • truskawki – 400 g
  • jogurt grecki – 100 ml
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • cukier puder – 4 łyżki
  • żelatyna – 4 łyżeczki
  • woda – 50 ml

Biała czekolada

  • biała czekolada – 100 g
  • śmietana 30% – 50 ml

Wykonanie
SPÓD:
Drobno pokruszone herbatniki mieszamy z cukrem pudrem i roztopionym masłem, wyklejamy tortownicę ( u mnie 20 cm).

MASA SEROWA:
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy cały czas mieszając, studzimy.
Ser biały i jogurt grecki miksujemy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.
Dodajemy żelatynę i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, wylewamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki do stężenia.

MUS TRUSKAWKOWY:
3/4 truskawek (reszta do przybrania) miksujemy na puree z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody,odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy mieszając, studzimy.
Do musu dodajemy jogurt oraz żelatynę i wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na stężałą masę serową.
Wstawiamy do lodówki.

BIAŁA CZEKOLADOWA:
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ze śmietaną, a następnie przestudzoną wylewamy na stężały mus truskawkowy,
Dekorujemy truskawkami i kroimy po zastygnięciu.
Smacznego!

od 16 lat
Wideo

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska