Ciasta bez pieczenia. Jogurtowiec porzeczkowo-borówkowy na herbatnikach z delicjami i galaretką [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszne ciasta bez pieczenia? Zobaczcie przepis na rewelacyjny jogurtowiec.
Macie ochotę na pyszne ciasta bez pieczenia? Zobaczcie przepis na rewelacyjny jogurtowiec. Fot. Joanna Tokarz
Udostępnij:
Latem mamy ochotę na lekkie ciasta bez pieczenia. Zobaczcie przepis na pyszny jogurtowiec z sezonowymi owocami. Z dodatkiem delicji posmakuje każdemu.

Przepisem na to lekkie ciasto podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki na blaszkę 24x24 cm

  • ok. 12 herbatników kakaowych
  • 1 opakowanie delicji o smaku wiśniowym
  • 2 duże kubki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 g porzeczek czerwonych
  • 200 g borówki amerykańskiej
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka leśna lub jagodowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 6 łyżek żelatyny
  • 140 ml gorącej wody

Wykonanie
Formę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć obok siebie warstwę herbatników. Owoce umyć i osuszamy. Podzielić na 2 części, przy czym jedna mniejsza od drugiej - na wierzch ciasta. W osobnych kubeczkach zmiksować większą część porzeczek i borówek. Do dwóch szklanek wlać po około 70 ml gorącej wody i dodać po 3 łyżki żelatyny i galaretkę - do jednej części malinową, do drugiej jagodową.
Dobrze wymieszać, by pozbyć się grudek. Jeśli mamy z tym problem, wstawić kubek do miski z gorącą wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Każdy jogurt zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru. Do jednego dodać zblendowane borówki i żelatynę z galaretką jagodową, a do drugiego porzeczki i przestudzoną żelatynę z galaretką malinową.
Warstwę borówkową przelać na herbatniki i ułożyć delicje, powoli zalać częścią porzeczkową. Wierzch ozdobić owocami i zalać rozpuszczoną i przestudzoną galaretką cytrynową. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężało.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Beko

Beko DFS26024X

2 049,73 zł1 229,00 zł-40%
miejsce #2

Amica

Amica DFM41E6qISN

1 785,71 zł1 293,00 zł-28%
miejsce #3

Bosch

Bosch Serie 6 Home Connect SMD6TCX00E

5 399,00 zł4 159,00 zł-23%
miejsce #4

Bosch

Bosch Serie 2 Home Connect SMS2ITI11E

2 099,00 zł1 749,00 zł-17%
miejsce #5

Electrolux

Electrolux ESF2400OW

1 399,00 zł1 189,67 zł-15%
miejsce #6

Miele

MIELE G 5022 SC

3 679,00 zł3 299,00 zł-10%
Materiały promocyjne partnera

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Anna

uwielbiam wszystko co z porzeczkami, ja polecam zrobić samemu galaretkę do tego ciasta, wystarczy porzeczkowe caprio i substancja żelująca. Ciasto od razu nabierze mocniejszego akcentu ;-)

Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie