- Latem oczarujecie nim swoich gości i wcale nie musicie zdradzać, że zrobienie go było, aż tak proste – podpowiada nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna babeczka.
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm
Ciemny spód:
- 30 dag ciemnych herbatników
- 10 dag miękkiego masła
Wykonanie ciemnego spodu
Herbatniki wkładamy do blendera i mielimy na piach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, (spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki.
Masa biała:
- 50 dag serka śmietankowego lub waniliowego
- 25 dag serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 20 dag malin
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącego mleka
Wykonanie białej masy
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Łączymy ze sobą sery i miksujemy z przesianym przez sito cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy.
Różowa masa:
- 25 dag serka mascarpone
- 20 dag malin
- 3-4 łyżek gorącego mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo do ozdobienia:
10 dag malin
Wykonanie różowej masy i złożenie całości
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z malinami, na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Różową masę przekładamy na białą masę.
Maliny wg. uznania układamy na torcie. Tort odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby stężał.
