https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto bez pieczenia: mus z trzech czekolad. Nie tylko na słodkie Walentynki

mad
materiały prasowe
Przepis na ciasto bez pieczenia z musem czekoladowym.

Świece, romantyczna muzyka, pyszna kolacja… to sprawdzony przepis na spędzenie cudownego czasu we dwoje, szczególnie w Walentynki. A że jak mówi znane przysłowie - przez żołądek do serca, 14 lutego nie mógłby się obyć bez słodkiego deseru, który pomoże nam rozbudzić zmysły i podbić serce ukochanej osoby.

Składniki

  • 20 dag kruchych ciastek
  • 25 dag kostki do pieczenia Kasia
  • 15 dag czekolady deserowej
  • 15 dag czekolady mlecznej
  • 20 dag czekolady białej
  • 1200 mililitrów śmietany 36 proc.
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka wody
  • kakao lub starta czekolada do posypania

Wykonanie
Ciastka rozkruszyć ręcznie lub zmiksować blenderem i wymieszać ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagnieść i wykleić ciastem spód tortownicy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g). W mniejszej misce wymieszać 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją w gorącej kąpieli.
Ubić 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodać 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, wymieszać i dodać wszystko do roztopionej czekolady i wymieszać z ubitą śmietaną.
Gotową masę przelać na kruchy spód do formy i odstawić do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotować kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypać kakao lub startą czekoladą.

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

B
Beata Węgrzyn
Przepis jest bardzo fajny

Torcik wyszedł na szóstkę
W
Wiolonczela
,, Precyzyjnie nazywać produkty'' - miało być. Coś mi się skopiowało przypadkiem.
W
Wiolonczela
Śmietany nie da się ubić niestety. Pewnie chodzi o śmietankę 36%. Dla mnie to problem, bo w kraju w którym mieszkam mogę kupić zarówno śmietankę 36% jak i śmietanę, tę już ukwszoną też 36%. Dobrze by było precyzyjnie nazywać w przepisie nazw produktów.
j
joanna
Na jaki rozmiar tortownicy wystarczą podane składniki?
Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska