https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nietypowe makowce na święta Bożego Narodzenia. Zaskocz swoich gości niezwykłym ciastem

Magda Smoleń
Zobacz przepisy na wyjątkowe makowce na święta.
Zobacz przepisy na wyjątkowe makowce na święta. materiały prasowe
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez potraw z makiem. Ten składnik ma długą tradycję. Jest symbolem pomyślności, dobrobytu i pomnażania wszelkich dóbr. A w wierzeniach Słowian miał łączyć świat żywych ze światem umarłych. Do najpopularniejszych świątecznych ciast z makiem należy makowiec. Zobaczcie przepisy na nietypowe i pyszne makowce na świąteczny stół.

Spis treści

Świąteczny makowiec z bezą

Makowiec z bezą
Makowiec z bezą
materiały prasowe

Składniki kruche ciasto:

  • 4 żółtka z jaj M lub L

  • 200 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli 50 g cukru pudru

  • 200 g masła

Składniki na nadzienie makowo-bakaliowe:

  • 2 jaja M lub L

  • 300 g maku

  • 50 g masła

  • 50 g cukru (1/4 szklanki) 40 g miodu

  • 100 g rodzynek

  • 60 g migdałów w płatkach

  • 40 g orzechów włoskich

  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 100 g żurawiny suszonej

  • 80 g ugotowanej pszenicy

Beza:

  • 4 białka

  • 200 g cukru

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko, aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy 4 żółtka (białka zachowujemy na bezę) i zagniatamy ciasto. Następnie owijamy je folią i umieszczamy w lodówce na min. 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Formę prostokątną o wymiarach 26x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w foremce. Dziurkujemy je widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.

Mak zalewamy gotującą się wodą tak, aby całkowicie zakryła mak. Odstawiamy go do wystudzenia. Następnie mak dokładnie odsączamy na sicie, po czym mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Do miski wkładamy masło, cukier i miód. Ucieramy je mikserem do powstania puszystej masy. 2 jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy i ucieramy razem przez minutę. Pszenicę gotujemy około 20 minut, aż zmięknie. Dodajemy zmielony mak i mieszamy. Wrzucamy suszone owoce, orzechy, pszenicę i mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto mieszamy je z ubitymi białkami.

4 białka, które pozostały po przygotowani kruchego ciasta, ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Piana powinna być gęsta, błyszcząca. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze 30 sekund.

Na wystudzony spód wykładamy równomiernie masę makową. Na niej rozsmarowujemy pianę z białek. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni, włączamy termoobieg i dosuszamy bezę jeszcze przez 15 minut.

Przepis Fermy Drobiu Jokiel

Makowiec po japońsku



Makowiec po japońsku
Makowiec po japońsku
Karolina Marczewska



Składniki

  • 200 g maku 

  • 6 jajek 

  • 6 łyżek kaszy manny 

  • 3 duże jabłka starte na grubej tarce 

  • 125 masła 

  • 250 g cukru pudru 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

  • orzechy włoskie 

  

Polewa czekoladowa 

  • 60 g masła 

  • 2 łyżki cukru 

  • 2 łyżki zimnej wody, 

  • 1 łyżka kakao 

  • orzechy włoskie do posypania 

 Wykonanie 

Mak sparzyć we wrzątku i skręcić 2 razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać sparzony i skręcony mak (po 1 łyżce), cały czas miksując mikserem, następnie kaszę mannę i jabłka, proszek do pieczenia oraz orzechy. Wymieszać dokładnie. Na koniec ubić białka, dodać 1 łyżkę cukru i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Masę wyłożyć na blachę o wymiarach 25x33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni.  Przygotować polewę. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, wodę i kakao, chwilę gotować.  Polewą polać ciepłe ciasto. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. 

Przepis Karoliny Marczewskiej

Świąteczny makowiec z dodatkiem miodu, bakalii i bananów

Makowiec nietypowy
Makowiec nietypowy
Dorota Wójcicka

Składniki:

  • 150 g zmielonego maku

  • 150 ml mleka

  • 2 małe banany

  • 1/3 szklanki płynnego miodu

  • 50 g rozpuszczonego masła

  • 1/2 szklanki rodzynek

  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych

  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny

  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 2 łyżki jagód goji

  • 4 płaskie łyżki błyskawicznej kaszki manny

Składniki na polewę:

  • 100 g marcepanu

  • 3 łyżki śmietanki kremówki

  • płatki migdałowe do posypania po wierzchu

Wykonanie:
Do rondelka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, zaraz wsypać zmielony suchy mak, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Banany zmiksować blenderem, dodać do ostudzonego maku. Wlać miód, rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki, orzechy laskowe, żurawinę, skórkę pomarańczową, jagody goji, ponownie wymieszać. Wsypać błyskawiczną kaszkę mannę, jeszcze raz wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 45-50 minut. Ostudzić.
Do rondla wlać śmietankę kremówkę, dodać rozdrobniony marcepan. Podgrzewać, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej polewy (można w razie potrzeby dodać o łyżkę kremówki więcej). Gorącą polewą polać makowiec, wyrównać. Zaraz posypać płatkami migdałowymi.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”.



Makowiec bakaliowy z jabłkami

Makowiec bakaliowy z jabłkami
Makowiec bakaliowy z jabłkami
Katarzyna Jaworek

Składniki na ciasto kruche:

  • ½ kostki margaryny

  • 1,5 szklanki mąki

  • 2 żółtka

  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 25 dag maku

  • 60 dag jabłek

  • 15 dag masła

  • 6 jajek

  • 6 łyżek kaszy manny

  • 1 szklanka cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, kokos)

  • 1 łyżka budyniu

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 2 łyżki margaryny

  • 3 łyżki kakao

  • 3 łyżki wody

  • 3 łyżki cukru

  • wiórki kokosowe do posypania

Ciasto kruche: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (wym. 25cm x 35cm).
Masa makowa: Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mak zaparzyć. Zmielić dwa razy. Masło rozpuścić, chwilę przestudzić. Do masła dodać mak, żółtka, cukier, cukier waniliowy, kaszę mannę oraz bakalie. Wymieszać. Następnie do masy dodać starte jabłka, budyń i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto na blaszce. Wyrównać. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Polewa: Margarynę, kakao, wodę i cukier przełożyć do garnuszka. Gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarować na cieście. Wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi.

Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Polecamy przepisy naszych Czytelników na pyszne ciasta na Boże Narodzenie:



emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska