Wyjątkowe serniki na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej. Kliknijcie w galerię – znajdziecie tam przepisy na:
- Puszysty sernik z bezą i rosą
- Sernik na kruchym spodzie z miękką bezą i rosą
- Sernik z brzoskwiniami i galaretkę na ciemnym biszkopcie
- Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i kokosową kruszonką
- Pyszny i prosty sernik na herbatnikach
- Sernik nieco inaczej: sernik gotowany babci Helenki
- Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką
- Sernik dla leniwych ze skórką pomarańczową
- Serowiec zasmażany
- Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie
- Rewelacyjny sernik na orzechowym spodzie
- Lekki sernik japoński
Sernik to kwintesencja tego, czego każdy z nas szuka w udanym cieście. Jest dobrą propozycją dla wszystkich, bez względu na preferencje żywieniowe. Występuje w wielu wersjach, co sprawia, że każdy z nas znajdzie wśród nich coś dla siebie. Klasyczna wersja sernika opiera się na kilku dobrej jakości składnikach – np. zmielonym twarogu, jajkach, cukrze i mące. Jednocześnie wypiek ten jest świetnym polem do improwizacji i wykazania się kreatywnością.
Skąd wziął się sernik na naszych stołach? Znano ten smakołyk już w starożytności – pisał o nim jako o rarytasie podawanym zwycięzcom na olimpiadzie grecki filozof Agimus. W polskiej kuchni pojawił się stosunkowo niedawno, chociaż wcześniej chętnie wykorzystywano główny składnik tego ciasta, czyli twaróg.
Protoplastą dzisiejszego sernika był staropolski deser arkas, rodzaj mlecznej galarety z cukrem. Podobno zajadał się nim król Jan III Sobieski.
Serniki w formie, którą znamy dzisiaj, pojawiły się w XIX wieku. Pieczono je przeważnie na kruchym spodzie lub bez spodu (po wiedeńsku). Najsłynniejszym polskim przysmakiem tego typu, obecnym w prawie każdej cukierni, jest sernik krakowski, którego wierzch pokrywa charakterystyczna kratka z ciasta.
