Piernik „cioci Halszki” z masą kajmakową i powidłami

Składniki na ciasto
- 60 dag mąki
- 20 dag miodu
- 10 dag margaryny
- 3 jajka
- 15 dag cukru
- łyżka sody
- łyżka zmielonych goździków
- łyżeczka cynamonu
Składniki na masę kajmakową
- 3 szklanki mleka
- 2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Dodatkowo
- kostka masła
- 6 łyżeczek kakao
- powidła śliwkowe
Wykonanie
Kajmak. Wszystkie składniki gotować przez ok. 2 godziny, ciągle mieszając.
Ciasto. Margarynę, cukier , miód, goździki i cynamon zagotować. Do chłodnego dodać mąkę, sodę oraz jajka. Wyrobić i zostawić w lodówce na 24 godziny. Podzielić na trzy części. Placki piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masło ucierać na puszystą masę stopniowo dodając kajmak i kakao. Gotową masę podzielić na dwie części. Pierwszy placek posmarować połową masy, przykryć drugim plackiem. Placek posmarować powidłem śliwkowym, przykryć trzecim plackiem. Całość posmarować drugą połową masy. Ciasto posypać kokosem lub orzechami (według uznania).
Przepis Danuty Kudarciak

Wideo