Seromakowiec tortowy na świąteczny stół to pomysł na popisowe ciasto na Boże Narodzenie. Jest czasochłonne, ale warte każdej minuty spędzonej w kuchni. Przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Seromakowiec tortowy na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm
Ciasto makowe:
- 200 g maku
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki cukru
- 30 g masła
- 2 żółtka
- 4 białka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- garść orzechów włoskich posiekanych
- opakowanie rodzynek kalifornijskich
- ok 5ml olejku rumowego
Masa serowa:
- ½ kg sera białego podwójnie zmielonego
- 80 g masła
- 2 żółtka
- 1 niepełna szklanka cukru kryształu
- około 2,5 ml zapachu migdałowego
- 1/4 szklanki mleka
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- około 50 g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie
Ciasto makowe: Mak zalewamy zagotowanym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku godzinach odcedzamy najlepiej na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy minimum 2 razy w maszynce do mięsa.
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie i przekładamy do tortownicy, której spód wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie kilka godzin, a następnie kroimy na dwa blaty.
Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat migdałowy, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciepłą masą przekładamy blaty ciasta makowego.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Polewą smarujemy boki ciasta (tortu), następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i schładzamy najlepiej kilka godzin przed podaniem.
Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:
