Ciasta na Boże Narodzenie. Pyszny sernik orzechowy na herbatnikowym spodzie. Przepis naszych Czytelników: Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje.
Pyszny sernik orzechowy na herbatnikowym spodzie na świąteczny stół
Składniki na spód:
- 1 i 1/3 szklanki pokruszonych herbatników kakaowych
- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na masę orzechową:
- 2/3 szklanki miodu
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki na masę serową:
- 500 g sera białego
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżki mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Do dekoracji
- czekolada mleczna i orzechy
Wykonanie
Przepis na tortownicę o średnicy 17 cm.
Spód sernika. Do robota wrzucamy pokruszone herbatniki i chwilę miksujemy, a potem dodajemy masło i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie wypełniamy dno tortownicy i podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni przez 6 minut.
Masa orzechowa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, podgrzewamy, a ostatecznie gotujemy przez ok. 10 minut do momentu kiedy masa zgęstnieje. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i odstawiamy na bok.
Masa serowa. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier, mąkę, jajka, aromat i śmietanę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i wylewamy na masę orzechową.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy przez godzinę. Upieczony sernik studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.
Jeżeli ktoś chce sernik można oblać rozpuszczoną czekoladą ale warstwa czekolady nie powinna być za gruba bo potem będzie się źle kroić. Sernik ozdabiamy połówkami orzechów.
Źródło: Agencja TVN
