Przepisy na wigilijne dania z grzybami. Czy wiecie, że dawniej wierzono, że grzyby łączą nas z „inną stroną”. Bo o ile na każde wyhodowane w polu czy sadzie jedzenie człowiek ma wpływ, to na grzyby wpływu nie ma. Rosną szybko, muszą więc posiadać w sobie jakąś moc. Tak więc na wigilijnym stole pojawić się muszą.

Zupa grzybowa wigilijna postna Marty Góry [PRZEPIS]
Składniki
- grzyby suszone
- wywar warzywny (bez kapusty)
- masło
- łazanki
Wykonanie
Grzyby suszone namoczyć, umyć i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar z jarzyn.
Grzyby wyjąć z wywaru grzybowego i pokroić, można kilka większych zostawić do dekoracji każdego talerza.
Połączyć wywary, dodać grzyby i łyżkę surowego masła (jak ktoś lubi, można zrobić zasmażkę).
Podawać z gotowymi łazankami lub małymi kładzionymi kluseczkami, jeśli ktoś nie lubi łazanek.

Wigilijna zupa grzybowa Justyny Kalemby [PRZEPIS]
Składniki
- ok. 90 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
- marchew
- pietruszka
- seler
- cebula (można pominąć)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie
Dzień wcześniej grzyby wypłukać w zimnej wodzie i zalać ciepłą wodą.
Następnego dnia grzyby przelać do garnka razem z wodą, w której się moczyły.
Trzeba jednie uważać, by nie przelać osadu, który wytworzył się na dnie naczynia, w którym moczyliśmy grzyby. Dolać około dwóch litrów wody, wrzucić liścia laurowego i ziele angielskie, ugotować grzyby do miękkości. Do wywaru dodać dokładnie wymyte, obrane i pokrojone warzywa. Gotować do miękkości.
Grzyby, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie wyciągnąć i przełożyć do miski. Wywar przecedzić przez sito. Do wywaru dodać pokrojone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę można zabielić śmietaną i podawać na przykład z łazankami lub uszkami grzybowymi.

Tradycyjna kapusta z grzybami Katarzyny Skuty [PRZEPIS]
Składniki
- 2 kg kapusty kiszonej
- 20 dag suszonych podgrzybków (najlepiej same kapelusze)
- 2 szklanki oleju
- trochę soli
Wykonanie
Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia wyciągnąć największe kapelusze i przekroić. Ugotować je w wodzie, w której się moczyły, lekko posolić. Kiszoną kapustę przepłukać, jeśli jest zbyt kwaśna i umieścić w garnku. Wlać troszeczkę wody, tak, aby kapusta nie przywarła do dna, przykryć i gotować do miękkości (jeśli będzie trzeba, uzupełniać wodę, można dolać tej z gotowania grzybów). Pod koniec gotowania dodać ugotowane grzyby wraz z wodą, w której się gotowały i gotować jeszcze chwilę pod uchyloną pokrywką, tak aby część wody wyparowała (kapusta ma pozostać lekko wilgotna, ale nie powinna pływać). Wyłączyć gaz, wlać olej i dokładnie wymieszać.
Kapustę można zrobić nawet 1-2 dni przed podaniem.

Wigilijny żurek grzybowy z uszkami grzybowymi Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]
Składniki na zakwas
- mąka żytnia
- skórka z razowego chleba
- czosnek, ziele angielskie, liść laurowy
Składniki na wywar
- włoszczyzna
- grzyby suszone
Składniki na ciasto na uszka
- mąka
- jajko
- woda
Składniki na farsz grzybowy
- grzyby
- masło
- cebula
Wykonanie
Zakwas. Mąkę żytnią, skórkę z chleba razowego, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy zalać wodą i zostawić na kilka dni do zakwaszenia w ciepłym miejscu.
Ciasto. Z podanych składników przygotować ciasto.
Farsz. Grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody. Doprawić do smaku.
Rozwałkować ciasto i formować uszka, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony żurek, połączyć z wywarem z włoszczyzny i ugotowanymi grzybami, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać żurkiem.

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 1/2 kg mąki zamojskiej
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
- 2 jajka
- wrzątek, szczypta soli
Składniki na farsz
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 10 dag suszonych podgrzybków
- 10 dag słoniny
- cebula
- przyprawy
Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.
Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.
Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.

Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich KGW w Poznachowicach Dolnych [PRZEPIS]
Składniki
- średnia kapusta
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 3 jajka gotowane
- cebula
- grzyby suszone
- olej
- przyprawy do smaku
Wykonanie
Kapustę sparzyć w osolonym wrzątku, powoli ściągnąć liście. Kaszę ugotować na półtwardo. Jaja pokroić w kostkę. Grzyby ugotować do miękkości i przesmażyć na oleju z posiekana cebulą. Farsz doprawić solą i pieprzem. Nakładać na liście i formować gołąbki. Na dno naczynia żąroodpornego poukładać liście kapusty, poukładać gołąbki, wlać pół szklanki wody i odrobinę oleju. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

Wigilijne uszka z grzybami do barszczu Anny Zarzyckiej [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 30 dag mąki
- jajko
- szczypta soli
- 1-2 łyżki wody
Składniki na farsz
- 10-15 dag ugotowanych grzybów (suszonych)
- średnia cebula
- 1-2 łyżki masła
- łyżka bułki tartej
- jajko
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Farsz. Ugotowane grzyby bardzo drobno posiekać, przesmażyć na maśle z drobno posiekaną cebulą. Dodać łyżkę bułki tartej i jajko. Farsz posolić i popieprzyć do smaku.
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko i wykrawać kieliszkiem kółka. Nałożyć farsz na każde kółko, połączyć przeciwległe brzegi, a następnie dwa przeciwległe rogi pierożka.
Uszka wrzucić do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, są gotowe.

Wigilijny barszcz czerwony z dodatkiem jabłka i suszonych grzybów Agnieszki Sznajder [PRZEPIS]
Składniki
- 1,5 do 2 kg buraków
- wywar z warzyw: cebula, marchewka, pietruszka, seler, por
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka suszonych grzybów
- 4 szare renety
- sól
- pieprz
- ocet
Wykonanie
Buraki po obraniu pokroić na cienkie plastry lub zetrzeć, ugotować z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i garstką suszonych grzybów, można też dołożyć zieloną pietruszkę (pietruchę zawiązać nitką, a po ugotowaniu wyciągnąć i wyrzucić).
Dodać wywar z warzyw. Ważne, aby dodać 2-3 łyżki octu żeby barszczyk zachował swój piękny kolor - bez octu robi się brązowawy!
Po ugotowaniu nie wyciągać buraków, odstawić rondel i dołożyć jednego surowego buraka pokrojonego na ćwiartki. Obrać szarą renetę ze skórek i same skórki włożyć do barszczu. Całość zostawić do dnia następnego. Na drugi dzień łyżką cedzakową wyciągnąć wszystko, w rondlu zostanie tylko czysty barszczyk, który podgrzać i doprawiamy do smaku.
Źródło: Agencja TVN
