Świąteczny piernik z jabłkami i masą makową [PRZEPIS]

Składniki na dwie choinki piernikowe:
- cukier – 1 szklanka
- przyprawa do piernika – 1 opakowanie
- mleko – 1 szklanka
- miód sztuczny – 20 dag
- margaryna – 125 g
- soda – 1 łyżeczka
- jaja – 2 sztuki
- mąka – 2 szklanki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól - mała szczypta
- jabłka małe – 10 szt,
- masa makowa – 4 łyżki
Przygotowanie:
Mleko zagotować i przestudzić. Dodać do mleka przyprawę do piernika, cukier, miód, margarynę a następnie zagotować razem wszystkie składniki. Po 2-3 minutach gotowania wsypać sodę i odstawić masę na 10-15 minut. Mąkę przesiać a potem wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do przestudzonej masy wbić dwa całe jajka, wsypać mąkę i wszytko razem zmiksować.
Jabłka oskrobać i wydrążyć łyżeczką do robienia kulek. Wydrążone jabłka napełnić masą makową – najlepsza jest domowej roboty, ale gotowa z puszki też się dobrze sprawdza.
Blaszki nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do każdej blaszki wlać połowę ciasta, a na cieście ułożyć faszerowane jabłka. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec, początkowo przez 20 minut w temperaturze 160 stopni a przez kolejne 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Polecam. Z gotowego można wyciąć choinki.
Przepis Anny Hoszowskiej
