Domowe pierniczki świąteczne [PRZEPIS]

Składniki ciasto:
- 60 dag mąki pszennej
- 20 dag cukru
- ½ szklanki miodu
- 50 g smalcu (ewentualnie masła)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 sztuka przyprawa do pierników
- 20 ml rumu
- 1 łyżeczka kakao
Składniki na lukier:
- 400 g cukru pudru
- 2 cytryny
- 1-2 łyżki wody
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić smalec miód, kakao i cukier. Podgrzewać aż cukier się rozpuści a składniki połączą. Odstawić do ostygnięcia. Płynne składniki połączyć z mąką, dodać jajka, sodę i rum
Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać pierniczki o pożądanych kształtach, rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni (termoobieg). Piec 12-15 minut.
Cytryny sparzyć. Wycisnąć z nich sok. Połączyć z cukrem pudrem. Gdyby lukier był zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody.
Ciepłe pierniczki udekorować lukrem
Autor: Michał Biernat / Dwór Korona Karkonoszy

Wideo