Desery z jagodami. Babeczki z nadzieniem jagodowym i kruszonką [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Babeczki z nadzieniem jagodowym i kruszonką. Zobaczcie przepis!
Babeczki z nadzieniem jagodowym i kruszonką. Zobaczcie przepis! Fot. Joanna Tokarz
Lato to czas na pyszne desery z jagodami. Zobaczcie przepis na proste i pyszne babeczki z konfiturą jagodową.

Przepisem na babeczki z nadzieniem jagodowym podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki na około 15 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki roztopionego masła lub margaryny (przestudzone)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30 g świeżych drożdży bądź jedno opakowanie drożdży suszonych (7g)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 10 dkg zimnego masła
  • 10 dkg cukru kryształu
  • 20 dkg mąki pszennej
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • mały słoiczek konfitury jagodowej (240g)
  • ok. 15 sztuk papilotek

Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto rozdzielić na suche i mokre. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i cukier łączymy ze sobą. Jeśli mam drożdże w proszku to również dodajemy je do tych składników. Mieszamy.
2. Jeśli mamy drożdże świeże to rozrabiamy je w 0.5 szklanki ciepłego mleka. Jeśli dodaliśmy drożdże instant do suchych składników, to mleko, jajka, roztopiony tłuszcz i olej miksujemy ze sobą. Do zmiksowanej masy mleczno- jajecznej wsypujemy powoli suche składniki i mieszamy do całkowitego połączenia. Pozostawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem w ciepłym miejscu).
3. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do zamrażarki na ok 30min. Piekarnik nastawiamy na ok. 170-180 st. na grzałkę górną i dolną.
4. Papilotki rozkładamy na blasze do pieczenia. Wyrośniętym ciastem napełniamy foremki do 1/3 wysokości. Następnie nakładamy po łyżce konfitury, przykrywamy resztą ciasta i posypujemy startą kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut. Smacznego!

Rzeczniczka SG o filmie "Zielona granica" Holland

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie