Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery z jagodami. Babeczki z nadzieniem jagodowym i kruszonką [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Babeczki z nadzieniem jagodowym i kruszonką. Zobaczcie przepis!
Babeczki z nadzieniem jagodowym i kruszonką. Zobaczcie przepis! Fot. Joanna Tokarz
Lato to czas na pyszne desery z jagodami. Zobaczcie przepis na proste i pyszne babeczki z konfiturą jagodową.

Przepisem na babeczki z nadzieniem jagodowym podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki na około 15 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki roztopionego masła lub margaryny (przestudzone)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30 g świeżych drożdży bądź jedno opakowanie drożdży suszonych (7g)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 10 dkg zimnego masła
  • 10 dkg cukru kryształu
  • 20 dkg mąki pszennej
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • mały słoiczek konfitury jagodowej (240g)
  • ok. 15 sztuk papilotek

Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto rozdzielić na suche i mokre. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i cukier łączymy ze sobą. Jeśli mam drożdże w proszku to również dodajemy je do tych składników. Mieszamy.
2. Jeśli mamy drożdże świeże to rozrabiamy je w 0.5 szklanki ciepłego mleka. Jeśli dodaliśmy drożdże instant do suchych składników, to mleko, jajka, roztopiony tłuszcz i olej miksujemy ze sobą. Do zmiksowanej masy mleczno- jajecznej wsypujemy powoli suche składniki i mieszamy do całkowitego połączenia. Pozostawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem w ciepłym miejscu).
3. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do zamrażarki na ok 30min. Piekarnik nastawiamy na ok. 170-180 st. na grzałkę górną i dolną.
4. Papilotki rozkładamy na blasze do pieczenia. Wyrośniętym ciastem napełniamy foremki do 1/3 wysokości. Następnie nakładamy po łyżce konfitury, przykrywamy resztą ciasta i posypujemy startą kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska