Przepisem na babeczki z nadzieniem jagodowym podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki na około 15 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki roztopionego masła lub margaryny (przestudzone)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 30 g świeżych drożdży bądź jedno opakowanie drożdży suszonych (7g)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Kruszonka:
- 10 dkg zimnego masła
- 10 dkg cukru kryształu
- 20 dkg mąki pszennej
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- mały słoiczek konfitury jagodowej (240g)
- ok. 15 sztuk papilotek
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto rozdzielić na suche i mokre. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i cukier łączymy ze sobą. Jeśli mam drożdże w proszku to również dodajemy je do tych składników. Mieszamy.
2. Jeśli mamy drożdże świeże to rozrabiamy je w 0.5 szklanki ciepłego mleka. Jeśli dodaliśmy drożdże instant do suchych składników, to mleko, jajka, roztopiony tłuszcz i olej miksujemy ze sobą. Do zmiksowanej masy mleczno- jajecznej wsypujemy powoli suche składniki i mieszamy do całkowitego połączenia. Pozostawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem w ciepłym miejscu).
3. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do zamrażarki na ok 30min. Piekarnik nastawiamy na ok. 170-180 st. na grzałkę górną i dolną.
4. Papilotki rozkładamy na blasze do pieczenia. Wyrośniętym ciastem napełniamy foremki do 1/3 wysokości. Następnie nakładamy po łyżce konfitury, przykrywamy resztą ciasta i posypujemy startą kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut. Smacznego!
