Desery. Brzoskwiniowiec – sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Sernik na ciemnym biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką.
Sernik na ciemnym biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką. Fot. Sylwia Ładyga
Kto z nas nie lubi serników? Sernik z brzoskwiniami i galaretkę na biszkopcie zachwyci każdego! Zobaczcie przepis.

Ciemny biszkopt, masa serowa, brzoskwinie i galaretka. Spróbujcie brzoskwiniowca naszej Czytelniczki Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”, uczestniczki kulinarnego show MasterChef.

Składniki na ciasto na tortownicę 24 cm

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • 600 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 250 g śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • brzoskwinie w syropie

Wykonanie
Ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, studzimy.
Masa. Brzoskwinie odsączamy, 3 sztuki odkładamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. 1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder.
Nie przerywając ubijania dodajemy zmielony twaróg, a na koniec wlewamy chłodną galaretkę – mieszamy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, a następnie wylewamy na upieczony biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i zalewamy lekko tężejącą drugą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki gorącego syropu z brzoskwiń.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Boom na operacje plastyczne

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
Emi

Polecam zamiast sztucznej galaretki, do soku drwitta dodać agar. Będzie pysznie i zdrowo

Dodaj ogłoszenie