Desery. Brzoskwiniowiec – sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Sernik na ciemnym biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką.
Sernik na ciemnym biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką. Fot. Sylwia Ładyga
Kto z nas nie lubi serników? Sernik z brzoskwiniami i galaretkę na biszkopcie zachwyci każdego! Zobaczcie przepis.

Ciemny biszkopt, masa serowa, brzoskwinie i galaretka. Spróbujcie brzoskwiniowca naszej Czytelniczki Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”, uczestniczki kulinarnego show MasterChef.

Czytaj także

Składniki na ciasto na tortownicę 24 cm

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • 600 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 250 g śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • brzoskwinie w syropie

Wykonanie
Ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, studzimy.
Masa. Brzoskwinie odsączamy, 3 sztuki odkładamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. 1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder.
Nie przerywając ubijania dodajemy zmielony twaróg, a na koniec wlewamy chłodną galaretkę – mieszamy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, a następnie wylewamy na upieczony biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i zalewamy lekko tężejącą drugą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki gorącego syropu z brzoskwiń.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Ogródki działkowe znów na topie

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
Emi

Polecam zamiast sztucznej galaretki, do soku drwitta dodać agar. Będzie pysznie i zdrowo

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3