Ciemny biszkopt, masa serowa, brzoskwinie i galaretka. Spróbujcie brzoskwiniowca naszej Czytelniczki Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”, uczestniczki kulinarnego show MasterChef.
Składniki na ciasto na tortownicę 24 cm
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę
- 600 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 250 g śmietany 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- brzoskwinie w syropie
Wykonanie
Ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, studzimy.
Masa. Brzoskwinie odsączamy, 3 sztuki odkładamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. 1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder.
Nie przerywając ubijania dodajemy zmielony twaróg, a na koniec wlewamy chłodną galaretkę – mieszamy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, a następnie wylewamy na upieczony biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i zalewamy lekko tężejącą drugą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki gorącego syropu z brzoskwiń.
Odstawiamy na noc do lodówki.
