Puszysty sernik z bezą i rosą poleca Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”, uczestniczka kulinarnego show „MasteChef”.
Składniki na tortownicę 26 cm
SPÓD:
- mąka – 1 szklanka
- cukier – 120 g
- margaryna – 120 g
- jajko – 1 sztuka
- proszek do pieczenia – 1 szczypta
- sól – 1 szczypta
MASA SEROWA:
- ser biały trzykrotnie zmielony – 750 g
- całe jajko – 3 sztuki
- żółtko – 3 sztuki
- cukier – 3/4 szklanki
- olej – 0,5 szklanki
- mleko – 1,5 szklanki
- budyń śmietankowy – 90 g
BEZA:
- białko – 4 sztuki
- cukier – 0,5 szklanki
Wykonanie
SPÓD:
Składniki dokładnie razem zagniatamy, a przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki wkładamy do miski, miksujemy przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50-60 minut.
BEZA:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy na sernik po 50 minutach pieczenia.
Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut.
Uwaga!
W czasie kiedy beza jest już w trakcie pieczenia obserwujemy sernik!
Beza ma być złocista, ale nie może się spiec, ponieważ rosa nie wyjdzie!
Czas pieczenia zależy od mocy naszego piekarnika.
Gotowy sernik wyciągamy do ostudzenia – rosa pojawi się dopiero na ostudzonym serniku!
