Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Naleśniki z brzoskwiniami zapiekane z bezą Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Naleśniki z brzoskwiniami zapiekane z bezą. Zobaczcie przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki!
Naleśniki z brzoskwiniami zapiekane z bezą. Zobaczcie przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki! Fot. KGW z Konaszówki
Naleśniki ze brzoskwiniami zapiekane z bezą to pomysł na obiad lub rewelacyjny deser pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce. Jak zrobić takie naleśniki? Zobaczcie przepis!

Co na jesienny obiad lub deser? Naleśniki ze brzoskwiniami zapiekane z bezą! Takie przygotowują panie z z KGW w Konaszówce ( Gmina Książ Wielki).  Zdrowe, tradycyjne potrawy przyrządzają  z darów natury  jakie przynosi lato i jesień w ogrodach i sadach . - Śliwy, grusze, morele czy brzoskwinie dają możliwość przygotowania potraw zarówno smacznych jak i cieszących oko. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw według sprawdzonych przepisów – mówią.

 

Naleśniki ze brzoskwiniami zapiekane z bezą [PRZEPIS]

Składniki:  
Ciasto naleśnikowe: 

  • 200 g maki pszennej 
  • 3 jajka 
  • 500 ml mleka 
  • szczypta soli 
  • olej do smażenia

 

Dodatkowo

  • 1/2 kg  brzoskwiń 
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1/3 szklanki wody 
  • 2 łyżki masła

 

Beza

  • 3 białka 
  • szczypta soli 
  • kilka kropli soku z cytryny 
  • 4 łyżki cukru

 

Wykonanie
Ciasto naleśnikowe: wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, aż masa będzie gładka. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki i wypestkować. Włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy, wlać wodę. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować jeszcze przez około 3 minuty, aż brzoskwinie  puszczą sok i zmiękną. Odcedzić na sicie. Pozostały sok brzoskwiniowy zredukować, gotując go przez około 5 minut, lub do czasu aż będzie odpowiednio gęsty. Brzoskwiniami przełożyć naleśniki, złożyć je w trójkąty i ułożyć na blaszce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Beza: białka ubić z solą i  sokiem z cytryny na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukier, wciąż ubijając. Ubijać jeszcze, aż piana będzie lśniąca. Nałożyć bezę na naleśniki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż beza będzie lekko zrumieniona. 

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska