Naleśniki z brzoskwiniami zapiekane z bezą Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Naleśniki z brzoskwiniami zapiekane z bezą. Zobaczcie przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki!
Naleśniki z brzoskwiniami zapiekane z bezą. Zobaczcie przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki! Fot. KGW z Konaszówki
Naleśniki ze brzoskwiniami zapiekane z bezą to pomysł na obiad lub rewelacyjny deser pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce. Jak zrobić takie naleśniki? Zobaczcie przepis!

Co na jesienny obiad lub deser? Naleśniki ze brzoskwiniami zapiekane z bezą! Takie przygotowują panie z z KGW w Konaszówce ( Gmina Książ Wielki).  Zdrowe, tradycyjne potrawy przyrządzają  z darów natury  jakie przynosi lato i jesień w ogrodach i sadach . - Śliwy, grusze, morele czy brzoskwinie dają możliwość przygotowania potraw zarówno smacznych jak i cieszących oko. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw według sprawdzonych przepisów – mówią.

Czytaj także

 

Naleśniki ze brzoskwiniami zapiekane z bezą [PRZEPIS]

Składniki:  
Ciasto naleśnikowe: 

  • 200 g maki pszennej 
  • 3 jajka 
  • 500 ml mleka 
  • szczypta soli 
  • olej do smażenia

 

Dodatkowo

  • 1/2 kg  brzoskwiń 
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1/3 szklanki wody 
  • 2 łyżki masła

 

Beza

  • 3 białka 
  • szczypta soli 
  • kilka kropli soku z cytryny 
  • 4 łyżki cukru

 

Wykonanie
Ciasto naleśnikowe: wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, aż masa będzie gładka. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki i wypestkować. Włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy, wlać wodę. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować jeszcze przez około 3 minuty, aż brzoskwinie  puszczą sok i zmiękną. Odcedzić na sicie. Pozostały sok brzoskwiniowy zredukować, gotując go przez około 5 minut, lub do czasu aż będzie odpowiednio gęsty. Brzoskwiniami przełożyć naleśniki, złożyć je w trójkąty i ułożyć na blaszce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Beza: białka ubić z solą i  sokiem z cytryny na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukier, wciąż ubijając. Ubijać jeszcze, aż piana będzie lśniąca. Nałożyć bezę na naleśniki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż beza będzie lekko zrumieniona. 

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Słyszałeś o tych sposobach na walkę z koronawirusem? To bzdury!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3