Co na jesienny obiad lub deser? Naleśniki ze brzoskwiniami zapiekane z bezą! Takie przygotowują panie z z KGW w Konaszówce ( Gmina Książ Wielki). Zdrowe, tradycyjne potrawy przyrządzają z darów natury jakie przynosi lato i jesień w ogrodach i sadach . - Śliwy, grusze, morele czy brzoskwinie dają możliwość przygotowania potraw zarówno smacznych jak i cieszących oko. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw według sprawdzonych przepisów – mówią.
Naleśniki ze brzoskwiniami zapiekane z bezą [PRZEPIS]
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 200 g maki pszennej
- 3 jajka
- 500 ml mleka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Dodatkowo
- 1/2 kg brzoskwiń
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki masła
Beza
- 3 białka
- szczypta soli
- kilka kropli soku z cytryny
- 4 łyżki cukru
Wykonanie
Ciasto naleśnikowe: wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, aż masa będzie gładka. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki i wypestkować. Włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy, wlać wodę. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować jeszcze przez około 3 minuty, aż brzoskwinie puszczą sok i zmiękną. Odcedzić na sicie. Pozostały sok brzoskwiniowy zredukować, gotując go przez około 5 minut, lub do czasu aż będzie odpowiednio gęsty. Brzoskwiniami przełożyć naleśniki, złożyć je w trójkąty i ułożyć na blaszce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Beza: białka ubić z solą i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukier, wciąż ubijając. Ubijać jeszcze, aż piana będzie lśniąca. Nałożyć bezę na naleśniki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż beza będzie lekko zrumieniona.
