Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami to pomysł na obiad naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.
Skusicie się?
Składniki:
- 400 g łopatki wieprzowej
- 100 g pieczarek
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała zielona papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki ryżowej
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- woda
Wykonanie
W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Wieprzowinę kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki, posypujemy mąką i mieszamy. Mięso dodajemy do cebuli i obsmażamy. Dolewamy trochę wody i dusimy mięso do miękkości. Jeżeli jest potrzeba dolewamy więcej wody, żeby mięso nam się nie przypaliło. Dodajemy przyprawy. Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na większe kawałki i dodajemy do mięsa. Gdy wszystko będzie miękkie podajemy z ulubionymi dodatkami i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wideo