Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami. Zobaczcie przepis!
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami. Zobaczcie przepis! Fot. Stanisław Romek
Kto z nas nie lubi gulaszu… Podawany z ziemniakami lub makaronem albo ryżem to pomysł na sycący i pyszny obiad. A gulasz z dodatkiem papryki i pieczarek to wyśmienite i smaczne danie. Zobaczcie przepis naszych Czytelników.

Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami to pomysł na obiad naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.
Skusicie się?

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 100 g pieczarek
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • woda

Wykonanie

W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Wieprzowinę kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki, posypujemy mąką i mieszamy. Mięso dodajemy do cebuli i obsmażamy. Dolewamy trochę wody i dusimy mięso do miękkości. Jeżeli jest potrzeba dolewamy więcej wody, żeby mięso nam się nie przypaliło. Dodajemy przyprawy. Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na większe kawałki i dodajemy do mięsa. Gdy wszystko będzie miękkie podajemy z ulubionymi dodatkami i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska