Pomysł na obiad z wątróbką i dynią naszej Czytelniczki Doroty Wójcickiej, autorki bloga Daktyle w czekoladzie.
Składniki
- 300 g wątróbki drobiowej
- ok. 3-4 łyżki mąki pszennej
- 150 g oczyszczonej dyni (bez skórki i środka)
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól
- olej do smażenia
Wykonanie
Oczyszczoną dynię pokroić w małą kostkę ok. 1 cm.
Cebulę pokroić w piórka.
Wątróbkę opłukać, lekko osuszyć, obtoczyć w mące.
Na patelnię wlać olej, wyłożyć wątróbkę. Pomiędzy nią, wyłożyć cebulę, na wierzch posypać kostki dyni. Smażyć pod przykryciem ok. 3-4 minut. Po tym czasie wątróbkę przekręcić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem następne 3-4 minuty. Usmażone danie posolić po wierzchu i posypać posiekaną natką pietruszki.

Wideo