https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Danie z dyni. Zapiekanka z dynią i żółtym serem [PRZEPIS]

mad
Smaczna zapiekanka z dynią.
Smaczna zapiekanka z dynią. materiały prasowe
Przepis na zapiekankę z dynią, bakłażanem i brokułami.

Popularne w Polsce gatunki dyni to: olbrzymia, piżmowa i zwyczajna. Wszystkie są bogatym źródłem białka, witaminy A, C, witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Na obiad proponujemy prostą i smakowitą zapiekankę
z dodatkiem dyni i żółtym serem.

Składniki

  • brokuł
  • bakłażan
  • 30-40 g miąższu dyni
  • 3-4 pomidory
  • 200 g sera żółtego Gouda (np. MSM Mońki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Warzywa: bakłażana i dynię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć bakłażana. Kiedy zmięknie przełożyć go na talerz. W tym samym czasie oczyścić brokuła, podzielić na różyczki, wypłukać i gotować 5 minut aż lekko zmięknie.
Pomidory pokroić w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypać obficie startym serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec przez 10 minut aż ser się roztopi.
Gotową zapiekankę najlepiej lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z zieloną sałatą i bagietką.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska