Popularne w Polsce gatunki dyni to: olbrzymia, piżmowa i zwyczajna. Wszystkie są bogatym źródłem białka, witaminy A, C, witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Na obiad proponujemy prostą i smakowitą zapiekankę
z dodatkiem dyni i żółtym serem.
Składniki
- brokuł
- bakłażan
- 30-40 g miąższu dyni
- 3-4 pomidory
- 200 g sera żółtego Gouda (np. MSM Mońki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeży tymianek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Warzywa: bakłażana i dynię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć bakłażana. Kiedy zmięknie przełożyć go na talerz. W tym samym czasie oczyścić brokuła, podzielić na różyczki, wypłukać i gotować 5 minut aż lekko zmięknie.
Pomidory pokroić w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypać obficie startym serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec przez 10 minut aż ser się roztopi.
Gotową zapiekankę najlepiej lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z zieloną sałatą i bagietką.
