Przepisem na pyszny i łatwy sernik z dynią podzieliła się nasza Czytelniczka Violetta Grzelka, autorka bloga „Mamucie przysmaki”. - Sernik z dynią jest kremowy, delikatny, bardzo smaczny i najlepszy po wystygnięciu w dniu pieczenia. Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 porcji. Na większą tortownicę trzeba podwoić proporcje! - mówi.
SKŁADNIKI na małą tortownicę 21 cm
- 1/2 kg białego sera półtłustego
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 1/4 kostki masła
- 1/2 kubka cukru
- 2 łyżki kaszy manny
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag dyni, tu dynia hokkaido
- 1-2 łyżki skórki pomarańczowej
- 1-2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego
- cukier puder do posypania
WYKONANIE
Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Dynię przekroić, wybrać nasiona i pokroić ok. 20 dag w drobną kosteczkę o boku ok. 1 cm. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki (!). Rozgrzać na patelni odrobinę oleju lub masła i podsmażyć dynię ok. 5 minut, aż zrobi się miękka. W razie potrzeby podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliła. Na koniec posypać 1 - 2 łyżeczkami cukru, dorzucić skórkę pomarańczową, wymieszać i odstawić.
Ser, masło, jaja, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i kaszę mannę wrzucić do dużej, głębokiej miski i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto po zmiksowaniu wszystkich składników powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać dynię i wymieszać.
Piec w 175 stopniach, w papilotce lub tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, 45-60 minut. Ciasto na powierzchni ma mieć piękny złoty kolor, a na drewnianym patyczku po sprawdzeniu ma nie być resztek ciasta.
Sernik po upieczeniu na chwilę zostawić w otworzonym, wyłączonym piekarniku, aby mniej opadł. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
