Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery z dynią. Szybki sernik z dynią. Palce lizać! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Szybki sernik z dynią. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Szybki sernik z dynią. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Violetta Grzelka
Sezon na dania z dynią w roli głównej w pełni. A może tak przygotować sernik z dynią? Gwarantujemy, że jest rewelacyjny. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Przepisem na pyszny i łatwy sernik z dynią podzieliła się nasza Czytelniczka Violetta Grzelka, autorka bloga „Mamucie przysmaki”. - Sernik z dynią jest kremowy, delikatny, bardzo smaczny i najlepszy po wystygnięciu w dniu pieczenia. Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 porcji. Na większą tortownicę trzeba podwoić proporcje!  - mówi.

 
SKŁADNIKI na małą tortownicę 21 cm 

  • 1/2 kg białego sera półtłustego 
  • 2-3 łyżki śmietany 18% 
  • 1/4 kostki masła 
  • 1/2 kubka cukru 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego 
  • 2 jaja 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 20 dag dyni, tu dynia hokkaido 
  • 1-2 łyżki skórki pomarańczowej  
  • 1-2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego 
  • cukier puder do posypania

 
 
WYKONANIE 
Nagrzać piekarnik do 175 stopni. 
 Dynię przekroić, wybrać nasiona i pokroić ok. 20 dag w drobną kosteczkę o boku ok. 1 cm. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki (!). Rozgrzać  na patelni odrobinę oleju lub masła i podsmażyć dynię ok. 5 minut, aż zrobi się miękka. W razie potrzeby podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliła. Na koniec posypać 1 - 2 łyżeczkami cukru, dorzucić skórkę pomarańczową, wymieszać i odstawić. 
Ser, masło, jaja, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i kaszę mannę wrzucić do dużej, głębokiej miski i zmiksować na jednolitą masę.  Ciasto po zmiksowaniu wszystkich składników powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać dynię i wymieszać. 
Piec w 175 stopniach, w papilotce lub tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, 45-60 minut. Ciasto na powierzchni ma mieć piękny złoty kolor, a na drewnianym patyczku po sprawdzeniu ma nie być resztek ciasta. 
 
Sernik po upieczeniu na chwilę zostawić w otworzonym, wyłączonym piekarniku, aby mniej opadł. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska