Desery z dynią. Szybki sernik z dynią. Palce lizać! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Szybki sernik z dynią. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Szybki sernik z dynią. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Violetta Grzelka
Sezon na dania z dynią w roli głównej w pełni. A może tak przygotować sernik z dynią? Gwarantujemy, że jest rewelacyjny. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Przepisem na pyszny i łatwy sernik z dynią podzieliła się nasza Czytelniczka Violetta Grzelka, autorka bloga „Mamucie przysmaki”. - Sernik z dynią jest kremowy, delikatny, bardzo smaczny i najlepszy po wystygnięciu w dniu pieczenia. Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 porcji. Na większą tortownicę trzeba podwoić proporcje!  - mówi.

Czytaj także

 
SKŁADNIKI na małą tortownicę 21 cm 

  • 1/2 kg białego sera półtłustego 
  • 2-3 łyżki śmietany 18% 
  • 1/4 kostki masła 
  • 1/2 kubka cukru 
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego 
  • 2 jaja 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 20 dag dyni, tu dynia hokkaido 
  • 1-2 łyżki skórki pomarańczowej  
  • 1-2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego 
  • cukier puder do posypania

 
 
WYKONANIE 
Nagrzać piekarnik do 175 stopni. 
 Dynię przekroić, wybrać nasiona i pokroić ok. 20 dag w drobną kosteczkę o boku ok. 1 cm. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki (!). Rozgrzać  na patelni odrobinę oleju lub masła i podsmażyć dynię ok. 5 minut, aż zrobi się miękka. W razie potrzeby podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliła. Na koniec posypać 1 - 2 łyżeczkami cukru, dorzucić skórkę pomarańczową, wymieszać i odstawić. 
Ser, masło, jaja, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i kaszę mannę wrzucić do dużej, głębokiej miski i zmiksować na jednolitą masę.  Ciasto po zmiksowaniu wszystkich składników powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać dynię i wymieszać. 
Piec w 175 stopniach, w papilotce lub tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, 45-60 minut. Ciasto na powierzchni ma mieć piękny złoty kolor, a na drewnianym patyczku po sprawdzeniu ma nie być resztek ciasta. 
 
Sernik po upieczeniu na chwilę zostawić w otworzonym, wyłączonym piekarniku, aby mniej opadł. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Oto nowy doradca prezydenta

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3