Ciasto drożdżowe jest smaczne samo w sobie, ale z dodatkiem jabłek to prawdziwy rarytas! Idealnie wyrośnięte ciasto drożdżowe jest lekkie i pulchne. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Małgorzaty Bykowskiej.
Składniki:
- 550 g mąki
- szklanka ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 250 g margaryny
- 2 sztuki cukru waniliowego
- cukier zwykły
- cynamon
- 1 jajko
- 1,5 kg jabłek (szarej renety)
Wykonanie
Do miski robota wsypujemy mąkę, następnie pokrojoną w kostkę margarynę. Drożdże rozpuszczamy z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Do rozpuszczonych drożdży wlewamy ciepłe mleko, mieszamy. Masę drożdżową wlewamy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto aż będzie mieć gładką konsystencję.
Po wyrobieniu misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Jabłka obieramy, pozbywamy pestek i ucieramy na dużych oczkach. Przekładamy do gorącej patelni, słodzimy cukrem, cukrem waniliowym i posypujemy cynamonem. Jabłka prażymy około 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat roboczy. Wałkujemy na 2mm placki i wycinamy krążki.
Jabłka odcedzamy przez sito z nadmiaru soku. Nakładamy na krążki i formujemy pierożki. Gotowe pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia i po chwili można się zajadać. Smacznego!
